Oamenii şi mândria. Cum ne comportăm cu oamenii mândri?

Cântăreaţa  Hylo Brown afirma:

Mândrie prostească,

Nu te voi ierta în această viaţă.

Unele persoane  refuză să-şi arate slăbiciunea pentru a da un argument sau să accepte o mână de ajutor. Cum se poate forma o relaţie semnificativă şi funcţională cu o persoană mândră?

mandria si bunele maniere

PAȘI

  1. Fiți non-invazivi. Oamenii mândri pot fi de multe ori iritabili sau chiar agresivi. Acestea sunt barierele puse pentru a se proteja de vulnerabilitate. Recunoşteţi această trăsătură de personalitate şi rezistaţi curiozităţii pentru o  justificare a comportamentului acestei persoane, deoarece aceasta va fi doar una contraproductivă. În cazul în care persoana  deja a dovedit că nu raspunde la un dialog constructiv, uneori este mai bine să acceptaţi refuzul ei pentru moment.
  2. Fiţi purtători de oferte. Un pic de zahăr nu a rănit pe nimeni! Data viitoare când vedeţi această persoană, aţi putea aduce ceva care luminează starea de spirit şi place – poate o ceaşcă de cafea, o brioşă, fructe confiate sau o poveste distractivă care ar putea fi apreciată. Un gest de generozitate, chiar dacă nu neapărat justificat, ar putea ajuta și transforma situaţia. Ocazional persoana nu va cere ajutor, dar va accepta ajutor (sau oferte) în cazul oferit fără a fi nevoie să întrebe.
  3. Fiţi intuitivi. Deşi este mai bine să nu fiţi curioşi, încă puteţi observa și descifra un astfel de comportament negativ, în scopul de a identifica „factorii declanşatori.” A ajunge la un punct de la care puteţi recunoaşte intuitiv atunci când tensiunea poate apărea şi apoi găsiți o modalitate rapidă de a o dezamorsa.
  4. Nu luaţi atituinea personal. Nu sunteți dumneavostră cauza!
  5. Concentraţivă asupra punctului comun pe care-l împărţiţi cu cealaltă persoană: poate că este vorba despre  o sarcină  grea, o apreciere comună pentru un show TV sau artist muzical sau o pasiune pentru a pescui. În cazul în care punctul comun este o sarcină comună găsiţi o modalitate de a trece de la un punct de dispută şi reirecţionaţi energia către o sarcină la îndemână. Dacă sunteţi într-o relaţie socială sau familială cu această persoană găsiţi modalităţi de a cultiva aceste lucruri în comun: mergeţi la pescuit sau faceți un abonament la o revistă de pescuit ca și cadou.
  6. Cunoaşteţi-vă limitele proprii.  În plus faţă de înţelegerea comportamentului celuilalt este important să recunoaştem cât de mult putem evita un aspect din personalitatea acestei persoane. Dacă cineva este prea agresiv – găsiți politicos o cale de ieşire. Poate aveţi un termen de urgenţă la un alt proiect sau o obligaţie față de altcineva: a muta o canapea, a ridica alimente, etc . Protejaţi-vă prin conturarea de limite.
  7. Recunoaşteţi teritorialismul şi comportamentul agresiv. Încăpăţânarea altei persoane nu trebuie să vă facă să acţionați în mod similar. Faceţi o concesie în scopul de a iesi din situația respectivă. Dacă aveți dreptate, aceast lucru va deveni în cele din urmă evident, chiar dacă la o dată ulterioară.
  8. Fiți clari, logici, non-judecatori şi fără emoţii în discuție. Fiți de acord să nu fiți de acord.
  9. Bazaţi-vă pe propriul sentiment de împlinire sau de bunăvoinţă. Depăşiți dezamăgirea dacă persoana mândră este în imposibilitatea de a recunoaşte eforturile voastre sau să exprime recunoștință pentru ajutorul dumneavoastră.  Această persoană este probabil recunoscătoare, dar nu este însă capabilă să exprime într-un mod la care vă așteptați.
  10. Întelegeți că fiecare relație pe care o aveți cu o anumită persoană este unică, necesită diferite roluri şi strategii. Menţinerea unor relaţii bune cu oamenii, indiferent dacă sunt mândri sau nu, presupun reflecţie, flexibilitate şi generozitate. Dacă se ia în vedere acest lucru se pot soluţiona tensiunile cu majoritatea oamenilor, chiar şi cei care sunt deosebit de dificili.
  11. Cereți ajutorul lor. Oamenii mândri adoră să preia controlul şi să menţină autonomia lor. Oricare ar fi situaţia, cereți opinia acestora! Implicarea vocii lor este ca un semn de respect. Toată lumea răspunde bine la asta!

SURSA

Lasă un comentariu