Eticheta în avion

Un aeroport este un loc aglomerat, iar pentru a zbura cu avionul, o întreagă echipă a petrecut ore în șir pentru siguranța pasagerilor.  Cea mai bună modalitate de a permite tuturor să zboare în confort este să cunoască eticheta adecvată în avion.

eleganta in avion

Înțelegerea etichetei de bază nu va fi doar un beneficiu pentru alți  pasageri, dar și pentru persoana care o aplică. Într-un zbor lung, puțină considerație și câteva cunoștințe de bază despre bunele maniere vor face cursa mai ușoară. Iată câteva idei de bază pentru orice pasager:

1. Salutați echipajul la urcarea în avion cât și la coborâre. Un salut însoțit de un zâmbet este primul semn de politețe pe care-l datorăm echipajului de zbor.

2. Atunci când o persoană înaintează pe culoar, bagajele de mână trebuie cărate în față și cât mai aproape de sol, în timp ce își caută locul. Acestea ar putea lovi alți călători. La fel de important este să aducă doar bagajele de dimensiuni rezonabile (în aeroport există spațiu special amenajat pentru verificarea mărimii bagajului de mână). Bagajele mari se verifică în zona check-in, iar ulterior vor fi trimise într-o zonă specială a avionului. Ele sunt numite bagaj de cală.

3. Deasupra capului există o cabină pentru bagajele de mână. Folosiţi acest spațiu pentru depozitarea bagajului, pentru a nu ocupa încă un loc liber. Există mai multe spații de depozitare în cabina de deasupra capului; limitați-vă doar la un singur loc! Dacă nu aveți totuși spațiu, rugați o însoțitoare de bord să vă ajute în această problemă.

4. Pentru a aplica eticheta în avion și a zbura confortabil trebuie să ținem cont și de ceilalți.

  • Nu ocupaţi un alt loc decât cel care v-a fost rezervat, chiar dacă aveţi preferinţă pentru a sta în altă parte. Dacă avionul nu este plin întrebați însoțitoarea de bord dacă aveți voie să vă mutați.
  • Nu vă descălțați și nu vă întindeți picioarele pe celelalte banchete sau pe măsuța pentru alimente. În cazul unui zbor lung folosiți papucii care vi s-au asigurat de către compania aeriană sau proprii papuci de casă.
  • Nu aruncați pe jos resturile, nu lăsați guma de mestecat la întâmplare – este dezgustător.
  • Nu vă dezbrăcați și nu vă expuneți lenjeria intimă în fața tuturor – folosiți toaleta.
  • Pentru îngrijirea personală folosiți toaleta. Îndepărtarea părului nedorit precum bărbieritul sau epilatul nu se face public. Dacă nu ați apucat să vă pregătiți acasă, așa cum este recomandat, nicidecum nu o faceți în fața tuturor.
  • Respectați ceilalți pasageri și nu folosiți difuzorul pentru a asculta muzică sau a vorbi la telefon.
  • Dacă aveți părul lung aveți grijă să nu atingă alți pasageri sau să-l lăsați neglijent să cadă peste banchetă incomodând astfel persoana din spate.
  • Evitați să loviți sau să balansați scaunul în față și în spate. Dacă un alt pasager stă pe scaun, în fața sau în spatele dumneavoastră, o bruscare  îl va deranja cu siguranță. Pentru a ne ridica de pe scaun, nu trebuie sa ne spijinim de celelalte ci, cu o mană ne vom sprijini de compartimentul de deasupra capului.

5. Păstrați poziția scaunului în poziție verticală până s-a anunțat că scaunele pot fi  înclinate.

  • Amintiți-vă că tava de alimentare a unei persoane este atașată la bancheta din spate a persoanei din față. Atunci când produsele alimentare și a băuturilor sunt servite, păstraţi scaunul în poziție verticală și așteptaţi ca alimentele și băuturile să fie terminate și strânse înainte să rabataţi scaunul înapoi.
  • Verificaţi persoana care stă în spatele dvs. dacă e înaltă, grasă…atunci încercaţi să menţineţi scaunul într-o poziție cât mai dreaptă. În cazul în care chiar vreţi să vă înclinaţi pe spate, cereţi permisiunea celui din spatele dvs.

6. Atunci când călătoriţi cu copii la bord asiguraţi-vă că ei nu deranjează pe nimeni. Copiii tind să se plictisească repede și să înceapă să țipe, să sară, să plangă, etc. Aduceţi cu voi niște jucării, bomboane sau cărți. Atunci când vor să meargă la toaletă, cel mai bine ar fi să-i însoțiți, conform etichetei la bord.

7. În cazul în care un alt pasager vă deranjează prin comportamentul său, rugați-l să înceteze ceea ce face, iar dacă după o perioadă va repeta din nou, cereți însoțitoarei de bord să se ocupe de persoana în cauză.

8. Nu consumați alcool înainte sau în timpul zborului. Există la bord posibilitatea de a comanda băutură alcoolică, însă rețineți că nu vi se va permite să întreceți limita. Este de așteptat ca pasagerii să aibă puțină decență atunci când optează pentru o călătorie cu avionul.

9. Dacă vi se oferă un pachețel cu mâncare, nu este politicos să mai cereți unul dar, dacă mai doriți apă nu ezitați să informați însoțitoarea de bord.

10. Respectați spațiul personal al celorlalți pasageri și practicați eticheta de bază chiar și în conversații. Dacă stați la geam și doriți să luați ceva din bagaj nu săriți peste celălalt pasager, pentru că nu face parte din codul bunelor maniere la bord; în plus puteți stârni și un conflict. Mai bine treziți persoana și rugați-o să vă permită să treceți. A sări peste cineva este nepolitcos! Amintiți-vă de eticheta conversaţiei. Nu vorbiți prea tare și nu faceți gălăgie. De asemenea nu insistați discuția cu o persoană care se arată neinteresată de a vorbi. Nu o luați ca pe o ofensă, ci amintiți-vă că nu toate persoanele sunt la fel de sociabile.

11. Dacă vizionați un film, atenție la ceea ce poate să vadă cel din spatele vostru. Este recomadabil să nu vizionați scene violente, de nuditate, etc. pentru că ceilalți s-ar putea simți jigniți. Optați pentru un obiect de mici dimensiuni precum un iPod sau iPad și reduceți volumul.

12. Când este momentul să părăsim avionul, urmați câteva noțiuni de bază ale etichetei în avion.

  • Rezistați tentației de a-i  împinge pe cei de dinaintea dvs. iar, dacă cei din spate vă împing, rugați-i să înceteze!
  • Atunci când vă luați bagajul din cabina de deasupra capului, aveți grijă să nu loviți pe cineva. Dacă sunteți prea scund și nu ajungeți până sus, sau bagajul este prea greu, rugați însoțitoarea de bord, sau chiar pe cineva mai înalt din imediata apropiere. De asemenea, așteptați până se mai eliberează culoarul pentru a vă îmbrăca și a vă coborî bagajul. Spațiul este limitat și nu este frumos să ne îmbulzim toți imediat ce avionul a aterizat.

bune maniere in avion

Rețineți!

  • Pentru a respecta complet eticheta în avion este necesar să țineți cont și de codul vestimentar. Asigurați-vă că ați făcut un duș înainte de a pleca într-o călătorie.
  • Nu este permis să călătoriți în pijama, în haine murdare sau care au un miros neplăcut. Nici hainele prea groase precum o haină de schi în mijlocul verii sau fuste și pantaloni foarte scurți nu sunt alegerea potrivită.
  • De asemenea nu trebuie să folosim un parfum prea puternic ținând cont de faptul că un avion nu este destul de aerisit, iar mirosul înțepător ar putea deranja pasagerii care nu întotdeauna împărtășesc aceleași preferințe cu dumneavoastră.
  • Nu se călătorește în șlapi. O încălțăminte comodă, fără tocuri excesiv de înalte în cazul doamnelor este de preferat.

Sursă foto: Pinterest.com

Autor: Mihaela Dumitrache

Publicitate

Un gând despre &8222;Eticheta în avion&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s