Trebuie pedepsiţi copiii? Vedeţi ce spune Codul bunelor maniere

Vi s-a întâmplat vreodată să vedeţi copii care îşi exprimă în public nemulţumirile pentru că nu li s-a cumpărat jucăria sau ciocolata dorită? Aceştia se evidenţiază printr-un mod destul de violent: ţipă, strigă, plâng, se tăvălesc pe jos, neascultând de ceea ce spun părinţii.

BUNELE MANIERE PENTRU COPII

Ce aţi face într-o asemenea situaţie sau cum aţi procedat atunci când vi s-a întâmplat? I-aţi îndeplini dorinţa sau i-aţi aplica o pedeapsă? Specialiştii recomandă să evitaţi ambele variante dacă doriţi să oferiţi o educaţie bună copilului.

Dimpotrivă, ajutaţi-i pe copii să înveţe bunele maniere pentru că, astfel îşi vor dezvolta simţul respectului de sine şi încrederea în propria persoană. Principiile care formează fundamentul tuturor manierelor sunt: respectul, consideraţia şi sinceritatea.

În acest sens, învăţaţi copiii să se poarte cuviincios pentru a nu-i deranja pe cei din jur, să folosească formulele de adresare, de politeţe, iar în cazul în care greşesc nu-i corectaţi de faţă cu persoane străine. Critica în public nu este recomandată, în general, nici în rândul adulților, spre exemplu, la serviciu când un subaltern greșește.

Important este să le explicaţi micuţilor că şi în familie este nevoie de a respecta anumite norme de conduită. Mai mult, este recomandat să le repetaţi de câte ori va fi nevoie, de ce sunt obligatorii de respectat manierele, începând de la o vârstă fragedă. Bineînţeles, învăţaţi-i câte puţin, nu îi aglomeraţi cu prea multă informaţie deodată. Evitați să țipați la copil sau să-l loviți, deoarece îi vor fi afectate serios stima de sine și încrederea. Mai mult, violența fizică de orice fel, chiar și o palmă îl pot șoca pe micuț, el nefiind capabil să înțeleagă unde a greșit. Violența naște violență, iar pe viitor și el la rându-i se va comporta agresiv. Ba mai mult, el va acumula frustrări și va avea tot mai des ieșiri necontrolate.

O altă metodă eficientă de educare este jocul de rol, ceea ce le permite a învăţa mai rapid regulile de comportament în orice situaţie, abordându-le ca pe o joacă. Iar de fiecare dată când procedează corect, lăudaţi-i, răsplătindu-i cu ceva simbolic.

Veacul în care trăim este unul foarte agitat, iar lipsa timpului devine o normalitate pentru cei mai mulţi. Însă, copiii sunt rodul părinţilor şi un comportament de invidiat la maturitate va fi răsplata lor pentru clipele petrecute împreună. Respectaţi normele de etică, îndemnaţii şi pe cei din jurul dumneavoastră să nu-şi pedepsească copii, dar să aplice alte metode de educaţie.

Sursa

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s