De mici trebuie să le spunem copiilor să nu uite să spună mulțumesc atunci când primesc ceva sau sunt ajutați. Cu timpul, acest răspuns se va automatiza, iar cel mic va răspunde politicos, fără să i se mai atragă atenția, intuind situația potrivită și necesară folosirii acestui cuvânt.
Sunt însă și situații în care cel mic nu vrea să spună mulțumesc sau uită să pronunțe acest cuvânt magic. Bineînțeles că atunci i se va atrage atenția, poate va fi certat sau chiar pedepsit. Există diverse motive care îl determină pe copil să spună sau să nu spună mulțumesc. De aceea, întotdeauna, părinții, bunicii, cadrele didactice și toți cei din jur ar fi bine să explice copiilor de ce mulțumim?
De ce mulțumim?
- pentru că îi respectăm pe ceilalți – a mulțumi este una dintre regulile importante ale unui comportament pozitiv, ale unei educații însușite corect.
- pentru că ne simțim bine în urma ajutorului sau darului primit de la o ală persoană, vei mulțumi atunci când vrei să-ți arăți fericirea pentru ceea ce ți s-a oferit.
- pentru că suntem recunoscători – nu trebuie să amânăm momentul ori ocazia, pentru că, arătându-le considerația noastră celor din jur, vom menține relațiile de comunicare și vom ”câștiga” prieteni adevărați.
- pentru că dăm valoare lucrurilor ce ni se întâmplă – atunci când se conștientizează însemnătatea faptelor celorlalți și mai ales cât de mult ne sunt nouă folositoare, spunem ”mulțumesc” deoarece îi prețuim.
De ce nu mulțumim?
- pentru că nu am fost obișnuiți cu acest cuvânt – copilul a primit tot ceea ce și-a dorit, în ce moment a vrut el, fără a fi însă învățat să răspundă cu un simplu mulțumesc, crezând că este prea mic sau că nu e nicio problemă dacă nu spune așa ceva. Dacă cel mic a început să vorbească și să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lui, atunci este momentul să-i formăm deprinderi. Însă, până la a ajunge ca un lucru sau mesaj să fie ceva obișnuit, este nevoie să repetăm de foarte multe ori.
- pentru că nu a înțeles importanța mulțumirii – trebuie discutat cu copilul, explicându-i-se cu exemple din viața de zi cu zi, astfel încât să-și dea seama de rolul acestui cuvânt.
- pentru că nu știe când să mulțumească – copilul trebuie să mulțumească profesorului pentru că a primit nota 10? În niciun caz! Dar trebuie să mulțumească atunci când a fost iertat pentru că nu și-a făcut tema, acordându-i-se a doua șansă. De aceea, cei din jur trebuie să comunice cu copilul, diferențiind situațiile în care este nevoie, este frumos și politicos să mulțumească de cele în care nu este cazul.
- pentru că nu știm cum să mulțumim! Se poate mulțumi în foarte multe feluri – folosind limbajul verbal sau nonverbal (un zâmbet adresat persoanei care ne-a ajutat poate transmite un mesaj de mulțumire), scriind (trimițând o vedere, o scrisoare sau un desen persoanei care ne-a ajutat într-o situație, ne-a oferit un dar sau un sfat) sau, de ce nu, gătind o prăjitură pe care să o oferim persoanei căreia vrem să-i mulțumim. Sunt multe feluri de a mulțumi, trebuie să fim creativi și spontani.
- pentru că nu ni s-a mulțumit – părinții sunt principalele modele ale copiilor, iar dacă noi nu îi mulțumim copilului atunci când ne ajută sau ne oferă un desen, o vorbă bună, nici el nu va mulțumi atunci când părinții îi vor oferi ceva.
Nu ezitați să mulțumiți chiar cu ajutorul mesajelor personalizate, explicați-i copilului însemnătatea cuvântului, dar fără a insista peste măsură (pentru că îl veți inhiba ori va spune mulțumesc în orice situație). Nu uitați să răspundeți la mesajul celor din jur, folosind cuvintele pereche Cu plăcere! și nu amânați momentul pentru a mulțumi.
Sursă foto
Frumoasa initiativa acest site. Insa va recomand sa mai cititi un pic in ceea ce priveste cresterea unui copil.
Scopul este sa inteleaga de ce este bine sa fie manierat in general si, daca nu intelege din prima, a doua sau a n-a oara, se recomanda sa ii explici pana asimileaza informatia ca si reflex. Pedeapsa nici de departe nu il va ajuta sa inteleaga rolul bunelor maniere, ci il va frustra, supara, infuria, etc si va intelege ca nu este iubit atunci cand face ceva gresit (dupa stabdardele adultilor) , ce poate in capul lui, mic, nici nu stie ca este o greseala. De departe dorinta vreunui parinte sa transmita acest mesaj, insa, din pacate, exact acesta este ceea ce un copil intelege. Cititi carti de referinta sau cautati pe Youtube, Alfie Kohn si Garantat 100% (macar).
Banuiesc, judecand dupa articolele de mai sus, ca nu aveti copii. Incercati educatia cu blandete. Sigur va da roade. Pedeapsa nu! 🙂
In rest,e recomandati sa invete un copil la acest capitol, insa nu si metoda, sunt bine venite. Binenteles, mai sunt si alte informatii necesare.
Multumesc pentru mesaj si pentru timpul petrecut pe acest site.
Este foarte adevarat ca un copil trebuie sa inteleaga mai intai de ce trebuie sa fie politicos si sa nu perceapa acest comportament ca pe ceva impus strict din partea parintilor. Blandetea este esentiala in cresterea copiilor, dar consider ca si pedeapsa (nu orice fel de pedeapsa) isi are rolul ei in educarea copiilor.
Multumesc si pentru recomandari, voi cauta cartile propuse.
O zi cat mai frumoasa!