Eticheta la birou

Succesul profesional se bazează pe bune maniere. De la călătorii de afaceri, șefi, servicii clienți, colegi, comportamentul la locul de muncă este, cu siguranță, cel care îți asigură viitorul într-o companie.

Eticheta la birou în aceste vremuri competitive nu a fost nicicând mai importantă.  Iată mai jos câteva recomandări în ceea ce privește o bună conduită în sfera profesională:

Sfaturi la birou

  • Fii punctual! Obișnuiește-te să ajungi mai devreme cu 10 minute înante de ora începerii programului. O persoană care mereu întârzie transmite mesajul că nu este suficient de organizată. De asemenea, să ajungi târziu la o întâlnire arată că „timpul meu este mai important decât al tău. Nu ești o persoană importantă pentru mine” – lucru neagreat de nimeni.
  • Aspectul profesional. Adoptă o ținută business, curată și călcată. Învață despre eticheta vestimentației într-un mediu business, deoarece o coafură nepotrivită, un tatuaj la vedere sau niște haine nepotrivite nu fac bună impresie. Există companii care impun un anumit cod vestimentar – respectă-l cu strictețe!
  • Respectă normele de la serviciu. Fiecare companie are un set de reguli pe care toți trebuie să le respecte pentru buna funcționare a afacerii. Cine nu se conformează va fi cu siguranță înlocuit.
  • Fii politicos!  Începând de la șefi până la femeia de serviciu, toți trebuie să se simtă respectați. Este regula de bază a bunelor maniere prin care demonstrezi că ești om, mai întâi de toate. Folosește des cuvintele: Te rog, Mulțumesc, Cu plăcere.
  • Nu da buzna într-un birou fără să bați la ușă. Scuză-ți prezența și întreruperea de la alte activități și încearcă să distragi atenția cât mai rar posibil.
  • Fii amabil și prietenos! Fie că este vorba de a pregăti cafeaua dimineața pentru colegii tăi sau a ține ușa pentru a trece, reprezintă gesturi minore care denotă considerație pentru colegi. A fi deschis și șarmant cu cei din jur destinde o atmosferă stresantă și face ca timpul să treacă mai ușor.
  • Respectă ierarhia! Ca și în armată liderii trebuie respectați, indiferent de vârsta acestora. De asemenea ține cont și de formulele de adresare acceptate de companie – unele preferă sobrietatea altele din contră, promovează stilul prietenos. Oricare ar fi stilul companiei în cadrul în căreia lucrați, sau poziția pe care vă aflați, a fi curtenitor cu colegii este esențial pentru o bună desfășurare a activităților zilnice.
  • Eticheta la telefon și cea a poștei electronice reprezintă de multe ori prima impresie despre o companie. Asigură-te că este exemplară! Întreabă cum este preferat să răspunzi unui apel în cazul în care nu ți s-a spus deja, iar în ceea ce privește ortografia, verific-o de două ori înainte de a apăsa pe butonul „Trimite”.
  • Păstrează discreția. Nu divulga informații confidențiale sau prea personale.
  • Nu țipa, este foarte stânjenitor. Critica pe un ton calm, va avea întotdeauna un impact mai mare. Ea trebuie să aibă loc în privat, nu de față cu angajații.
  • Ferește-te de bârfă. Barfitorii sunt, de obicei, presupuși a fi nedemni de încredere. Discuțiile pot fi auzite ușor prin pereții biroului, așa că aveți grijă ce și cât de tare vorbiți.
  • Timpul petrecut altfel decât în interesul companiei, precum verificarea în social media a ultimelor postări sau manichiura la birou sunt o alegere total greșită!
  • În caz de îmbolnăviri, rămâneți acasă mai ales dacă sunt contagioase. Informați superiorul asupra acestui fapt.
  • În cazul în care ați greșit, cereți-vă scuze și reparați greșeala. Asumați-vă responsabilitatea și fiți cât mai atenți ca greșelile să nu devină o obișnuință.
  • Arată-te grijuliu și interesat de muncă! Nu ignora blocajele de hârtie ale imprimantei sau terminarea tonerului chiar dacă nu fac parte din atribuțiunile tale. Nu da impresia la sfârșitul programului că abia aștepți să pleci.

Bunele maniere la serviciu ne pot face ziua mai ușoară într-o zi încărcată de responsabilități și termene limită. Încurajați-vă colegii, gestionați cu încredere și farmec întâlnirile de afaceri şi vă veţi bucura de succesul personal și profesional.

Publicitate

Un gând despre &8222;Eticheta la birou&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s