Lecția de bune maniere: Codul vestimentar

Aspectul cuiva spune multe despre acea persoană. În cartea sa „Codul bunelor maniere astăzi”, doamna Aurelia Marinescu precizează că „garderoba ne dă informații despre:

  • statutul cuiva: autoritate, putere, rang;
  • personalitate: prietenoasă, dependentă, aventuroasă;
  • distincția clasei sociale: clasa superioară, clasa de mijloc, clasa de jos;
  • caracter și gusturi: de încredere sau „un om cu judecată”.

Garderoba trebuie să fie în concordanță cu standardul tău de viață. Cumperi ieftin, devii ieftin. – Robert Pante

O garderobă potrivită reprezintă strategia de dezvoltare a imaginii la fel de importantă precum afacerile sau viața personală.

A avea o bună imagine socială îți aduce prieteni, construiește fidelitatea clientului, atrage noi investitori, motivează angajații, și te ajută să treci peste perioadele economice dificile. O imagine proastă este o răspundere care te poate costa pierderea unor oportunități sau te pot scoate dintr-o afacere.  – Image Industry Council International

Iată elementele de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba de vestimentație:

Curățenia

Grija permanentă pentru un corp curat cât și pentru o vestimentație curată este esențială, altfel, valoarea oricărei ținute se pierde din start. Detaliile fac diferența: atenție la guler și manșete –  se murdăresc cel mai repede, iar hainele călcate dau un aspect de „nou”. Hainele și încălțările se pregătesc din timp și nu se lasă de la un sezon la altul necurățate.

A avea grijă de hainele pe care le purtăm  la fel de mult ca de corpul nostru reprezintă o datorie față de noi și față de ceilalți. Astfel dovedim respectul față de propria persoană dar și față de cei din jur. Este recomandat să achiziționăm lucruri doar de calitate și să învățăm cum trebuie să avem grijă de ele pentru a le prelungi durata de utilizare. Mai ales la serviciu sau la ocazii hainele noastre trebuie să fie impecabile, altfel deteriorăm imaginea noastră dar și a companiei.

Calitatea

Investiți întotdeauna în lucruri de calitate și evitați tentația de a cumpăra haine doar pentru că sunt ieftine sau sunt la reduceri. Este mai bine sa avem câteva bluze impecabile, decât multe și a căror calitate lasă de dorit. Verificați calitatea materialului strângându-l în mână. Dacă se șifonează foarte tare e semn că este de calitate inferioară. Pantofii și geanta trebuie să fie neapărat din piele. De asemenea și accesoriile precum cureaua, husa telefonului, geanta pentru laptop sau tabletă trebuie să fie pe cât posibil din piele. Dacă în timp aceasta s-a deteriorat înlocuiți accesoriul.

Croiala și stilul

Haina trebuie concepută în așa fel încât să pună în valoare personalitatea. Se spune că hainele potrivite sunt acelea făcute de un croitor bun special pentru tine, după forma corpului și stilul personal, nu cele cumpărate. Poți să copiezi aproape identic modelele apărute în revistele de modă fără a deveni elegant. Adevarata eleganță se obține dintr-un acord perfect între haină, împrejurare și personalitatea celui care o poartă.

Singura eleganță reală este în minte. Dacă ai dobândit-o, restul chiar vine de la sine. – Diana Vreeland

Să fii elegant nu înseamnă să te preocupi de prețul și numărul toaletelor, ci de calitate, de croială, de posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderoba ta și de a le alege astfel încât să nu se demodeze.

Stilul trebuie să se bazeze pe simplitate indiferent de vârstă. El trebuie să te avantajeze scoțând în evidență trăsăturile frumoase.

Eleganța trebuie să fie cea mai bună combinație dintre distincție, naturalețe și simplitate. – Cristian Dior

O persoană manierată nu poartă culori prea țipătoare și este pregătită pentru orice ocazie. Ținuta clasică este cea mai potrivită oricărui moment al zilei, indiferent de vârstă.

În anumite situații ținuta este obligatorie – respectați cerințele. Nu vă prezentați dacă nu dispuneți de codul vestimentar cerut.

Accesoriile

Arta de a ne îmbrăca, presupune și arta de a alege accesoriile.

Accesoriile prost alese pot strica efectul celei mai elegante rochii.

În  ceea ce privește bijuteriile se recomandă prudența și simplitatea. Bijuteriile autentice nu se poartă decât în situații deosebite și nu trebuie să le etalăm pe toate o dată. Se alege doar cea care se potrivește cu ținuta noastră.

Nu se poartă aur cu argint în același timp.  Nu se poartă mai multe inele odată, ci doar unul! Este vulgar să vă expuneți tot aurul din casă pe toate degetele. Alegeți un singur accesoriu, este mai rafinat!

Pălăria rămâne un simbol al eleganței. Aleasă cu atenție și potrivită restului îmbrăcăminții, ea vă poate transforma imaginea într-una de neuitat.

Cerceii în nas sau alte părți ale corpului și tatuajele nu au ce să caute la o persoană stilată și rafinată!

Rețineți!  Cuplurilor le este recomandat să se asorteze – dă o notă de eleganță și o bună înțelegere a cuplului. Nu este admis ca unul dintre ei sa fie îmbrăcat sport, iar celălalt elegant!

 

Bibliografie:

Codul Bunelor Maniere astăzi – Aurelia Marinescu

Sursă foto www.theguardian.com

Autor: Mihaela Dumitrache

Publicitate

7 gânduri despre &8222;Lecția de bune maniere: Codul vestimentar&8221;

  1. Exact! O sa imi cumpar numa’ haine scumpe si „de calitate”. O sa am grija sa se potrivească culoarea hainelor cu tenul meu!!!! 😄😄😄😄😜😜😜😜😜. Asta mi s-a părut tare! Si o sa am grija sa mai fie câteva dobitoace omorâte, ca mie-mi trebe’ musai o jantă de chiele! Si dup-aia o sa imi dau seama, poate, ca sunt o proasta! Voi?

  2. Nimic altceva decât sa te uiți în oglinda și sa-ți placa ce vezi, atunci îți vei da seama ca nu trebuie sa-ti fie rușine sa ieși din casa☺

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s