Umbrela este un accesoriu important atât pentru o femeie cât și pentru un bărbat. Pentru că vremea poate fi uneori capricioasă, trebuie să ne asigurăm înainte de a pleca undeva, de starea vremii, și să ne ferim a fi prinși de o ploaie puternică ce ne-ar putea uda din cap pana în picioare, în lipsa unei umbrele.
Iată câteva sfaturi de etichetă în ceea ce privește umbrela:
- Achiziționați umbrela potrivită: Cumpărați o umbrelă care este ușor de folosit și proporțională cu dimensiunea corpului. O umbrelă prea mare asociată unui om mic de statură va arăta întotdeauna ridicol. Acordați atenție calității acesteia și culorii. Puteți, de asemenea, să optați pentru două umbrele: una mica pentru atunci când sunteți singur şi pentru o versiune mai mare pentru mersul pe jos cu o altă persoană. Bărbaților le este recomandat să folosească o umbrelă de culoare neagră, clasică, cu mâner de lemn. La cumpărare, testați umbrela să fie rezistentă la vânt. Pentru acesta, scheletul nu trebuie să fie din aluminiu. Optați pentru nichel, alamă, fibră de sticlă sau oțel.
- Priviți în ambele sensuri înainte de a o deschide: Fiți atenți la cine poate fi în apropiere și deschideţi umbrela cu grijă.
- Evitați umbrela „furioasă”: Se spune că strada este o junglă, iar în zilele ploioase este chiar mai rău. Copii şi adulţi, deopotrivă, se luptă pe străzile aglomerate, folosind umbrelele ca pe o armă aleasă. Ori de câte ori vedeţi o altă persoană că se apropie, feriți umbrela dumneavoastră de cea a altei persoane, pentru a evita coliziunea lor. Dacă se întâmplă asta, cereți-vă scuze. Fiți atenți la vârfurile atașate să nu loviți pe cei din jur. Atunci când mergeti pe jos într-un grup folosiți doar jumătate din lățimea acestuia astfel încât, ceilalţi să poată trece cu uşurinţă. Rețineți că cel mult două sau trei persoane ar trebui să meargă deodată.
- Fiți amabili. Dacă pe stradă zăriți pe cineva fără umbrelă și afară plouă, indiferent de sex, oferiți-vă să vi se alăture sub ea. Este un gest curtenitor și denotă bunătate pentru semenii noștri.
- Învăţați dansul umbrelelor: Pentru o persoană mai înaltă, atunci când vă confruntaţi cu o altă persoană folosind o umbrelă, ridicați dumneavoastră umbrela astfel încât, o persoană mai scundă să poate trece fără coliziunea cu umbrela dumneavoastră. De asemenea, dacă sunteţi o persoană mai mică de înălțime, aduceți umbrela mai aproape de cap. Rezultatul final va fi o bună coregrafie, un dans al umbrelelor pe stradă, fiecare umbrelă fiind ridicată sau coborâtă într-o mişcare graţioasă, evitând toate conflictele, coliziunile şi înțepăturile.
- Telefoanele mobile și umbrela nu se potrivesc concomitent. Încercarea de a ține cu o mână telefonul și cu cealaltă umbrela este de prost gust. Eticheta spune că mâna dreaptă trebuie să fie liberă, gata să dați mâna oricând cu cineva. Cel mai bine opriți-vă undeva sau sunați când ajungeți la destinație pentru a efectua apelul telefonic.
- Păstraţi-o închisă şi uscată în încăperi: Obișnuiti-vă să închideti umbrela înainte de a o întroduce într-o clădire. Eliminați excesul de apă prin scuturări succesive în faţa clădirii. Prima întrebare, la intrare, ar trebui să fie – unde puteţi plasa umbrela umedă pentru a evita picurarea. Utilizați protecția avută la cumpararea umbrelii.
- Plasați umbrele cu grijă: Fiți atenți la locul unde vă lăsați umbrela. Dacă este achiziționată fără suport de umbrelă, lăsați-o în poziţie verticală cu vârful pe podea. În trenuri, avioane şi automobile puneți-o pe podea lângă picioare, nu pe un loc liber în cazul în care alte persoane pot sta acolo pentru că, pot lăsa urme umede.
- Transportă cu prudenţă: Atunci când nu este în uz, ţineţi întotdeauna umbrela pe verticală, cu capătul ascuţit în jos. Nu o băgați sub braţ, lipită orizontal, cu capetele gata să înjunghie pe cineva.
- Odată ajunși la destinație nu transformați orice spațiu liber într-o pădure de umbrele desfăcute ca să se usuce. Vă veți putea usca umbrela seara, acasă, fără a incomoda pe nimeni. Sacoșa de plastic poate fi foarte utilă și în acest caz. Dacă nu aveți una, lăsați umbrela strânsă, pe podea, într-un loc fără mochetă și unde sunteți sigur că nu incomodează pe nimeni (de exemplu, sub propriul birou).
- Prevenirea pierderii umbrelei: oamenii amabili de la orice departament de „lucruri pierdute” vă vor spune ca au sute de umbrele nerevendicate în depozit. Dacă va uitaţi umbrela pe undeva, poate veți avea o şansă ca cineva să v-o returneze dacă veți avea scris pe ea, chiar deasupra manerului, un numar de telefon/e-mail unde vă pot contacta.
- La plecare: Nu luați niciodată altă umbrelă din suportul de la intrare. Indiferent cât de mult v-ar plăcea, a lua lucruri care nu vă aparțin este un furt, iar o persoană politicoasă nu-și dorește asocierea cu un hoț.
Sursă foto Pinterest
Bibliografie:
http://www.advancedetiquette.com/2011/04/umbrella-etiquette/
https://www.artofmanliness.com/2009/06/12/the-gentlemans-guide-to-umbrellas/