Cum sa-ti inveti copilul sa nu te mai intrerupa

mama, copilul si intreruperileSe intampla de multe ori sa va aflati intr-o discutie cu cineva, iar cel mic sa va traga de haine, sa tipe, sa planga pentru ca isi doreste sa va spuna ceva sau sa va ceara sa va jucati cu el? V-a sunat seful, iar „minunea” nu conteneste din a va ghionti pentru a va spune ce a facut personajul din desene animate? Este neplacut ca celalalt interlocutor, fie ca se afla la celalalt capat al telefonului sau fata in fata,  sa fie mereu intrerupt de incercarile de a-i explica dvs. celui mic ca nu trebuie sa va mai intrerupa.

Invata-ti copilul sa inteleaga diferenta dintre a vrea ceva si a avea nevoie de ceva. Are nevoie de tine pentru ca a luat  casa foc, de exemplu, nu ca sa-i dai prajiturica pe care oricum si-o putea lua singur. Spune-i ca dialogurile dintre adulti trebuie intrerupte doar pentru motive bine intemeiate.

Ajuta-ti copilul sa-si dea seama de eventualele pauze din dialogul unor adulti si numai cand le identifica sa-si permita sa intrerupa, si mai ales folosind cuvintele scuza-ma/scuzati-ma. Incurajeaza-l daca-l vezi ca te intrerupe politicos.

In nici un caz, nu-i da copilului ceea ce isi doreste inainte de a duce la bun sfarsit conversatia. Atunci cand cel mic te intrerupe si-ti cere ceva, cel mai important este sa te intorci catre el, si sa-l privesti in ochi cand ii spui sa mai astepte pana termini tu de vorbit. In acest fel, copilul stie ca tu ti-ai indreptat in acel moment toata atentia catre el si ca el este cel caruia i-ai spus sa mai astepte putin. Dupa ce i-ai raspuns, intoarce-te cu spatele la el si-i transmiti astfel mesajul ca ai revenit la conversatia de dinainte, iar el va trebui sa astepte.

Ca o alternativa, il puteti invata pe cel mic sa va stranga de mana in cazul in care are nevoie de ceva. Ca sa-i dati de stire ca i-ati inteles mesajul, raspundeti-i tot cu o strangere usoara de mana. Astfel el va sti ca ii veti acorda toata atentia necesara la finalul conversatiei.

 

Sursa: http://www.sfatulparintilor.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s