Eticheta la masă: Cum se bea

Bunele maniere la masă includ și modalitățile corecte de a consuma lichide în funcție de tipul acestora. Cel mai important de știut este că nu se soarbe în nicio împrejurare orice tip de lichid, fie el ceaiul, nelipsita cafea, sau orice altceva vă face plăcere să consumați. De asemenea, este urât să ridicăm paharul sau ceașca într-atât de mult încât lichidul să ni se scurgă pe marginea gurii.

Băuturi precum cafeaua, ceaiul sau alte lichide calde se beau din cești sau din căni (mai ales în ultima vreme).  Este recomandat să se ofere și o farfurioară dedesubt și o linguriță. Pliculețele de ceai se pun pe marginea farfuriei de sub cană, după ce s-a stors din ele excesul de lichid, fie presându-l pe marginea cănii, fie punându-l în linguriță și înfășurând ața în jurul lui. Dacă nu există farfurioara sub cană, puteți cere una gazdei.

servire cesti de cafea

Dacă vărsați cafea sau ceai în farfurioară, cereți alta. Dacă acest lucru nu este posibil, folosiți un șervețel de hârtie, și lăsați-l în farfurioară ca să absoarbă lichidul.

Dacă în băutură aveți măsline sau cireșe așteptați până când terminați lichidul, apoi înclinați paharul în așa fel încât acestea sa alunece până la marginea lui.

cocktail de creveti

Rețineți:

 • Paharul de vin roșu se ține de baza bolului.
 • Paharul de vin alb se ține de picior, pentru a nu încălzi vinul din el.
 • Paharul de coniac se încălzește în ambele mâini, apoi se ține în palmă, de la baza bolului.

cum se bea vinul rosu

Ce nu se face:

 • Niciodată nu puneți paharul pe o suprafață neprotejată dacă vă aflați într-o vizita. Cereți un suport.
 • Nu înmuiați niciodată nimic în băutură. Unii obișnuiesc să introducă un biscuite în ceai sau ciocolata în cafea; nu este politicos.
 • Nu se bea dintr-o cană în care se afla lingurița.
 • Nu suflați într-o băutură fierbinte pentru a o raci. Amestecați în ea, sau așteptați să se răcească de la sine.

punch

Sfaturi pentru gazde:

 • Nu oferiți băutura invitaților, oricât de apropiați v-ar fi, direct din mână. Este neelegant. Achiziționați un disc pe care sa plasați ceștile de cafea, zaharnița sau mierea, paharele cu băutură sau cănile de ceai.
 • Achiziționați cât mai curând suporturi pentru pahare sau căni pentru a le avea la îndemână atunci când trebuie sa serviți băuturi calde sau reci. Protejează mobila de eventualele urme de lichid.
 • Dacă serviți cafea, aduceți neapărat și pahare cu apa. Motivul? Cafeaua deshidratează rapid.
 • Este recomandat să aveți în casă oricând ceva dulce de oferit invitaților, fie ciocolată, fursecuri, chec, biscuiți, prăjituri sau bomboane.

Sursa foto: Pinterest

Autor: Mihaela Dumitrache-Katsouraki

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s