Sfaturi de etichetă de Craciun

Eticheta Crăciunului este extrem de importantă pentru că, în această perioadă putem arăta ce-i mai bun din noi, sau dimpotrivă, ce  avem mai urat în suflet. Unii oameni demonstrează că sunt niște firi atente, ce se gândesc la cei din jur, trimițând felicitări și făcând daruri nu doar membrilor familiei, iar alții arată că sunt zgârciți și se gândesc numai la ce ar putea primi, nu însă la ce ar putea oferi.

Bune maniere de Crăciun

Pentru a nu strica aceste momente magice, trebuie să avem în minte că respectul pentru noi și pentru cei din jur, indiferent de vârstă, trebuie sa fie la cote maxime!

Este important ca, de sărbători, să trimitem felicitări, în care să adresăm câteva cuvinte calde, însoțite de gânduri bune pentru anul următor, ținând cont, de asemenea, și de relația pe care o avem cu destinatarul.

Astfel, vom scrie o felicitare formală partenerilor de afaceri, care poate fi trimisă via email, sau putem opta pentru cea tradițională, scrisă de mână, pentru un impact mai mare. Ambele variante sunt recomandate de etichetă, însă, luați în considerare gusturile și vârsta persoanei respective pentru a alege tipul de felicitare potrivit. Cu siguranță unei persoane în vârstă, care nu utilizează internetul, nu îi vom trimite gândurile noastre prin poșta electronică.

Felicitări de Crăciun

În perioada sărbătorilor este cunoscut faptul că aglomerația atinge cote maxime. O persoană politicoasă este în același timp organizată. Nu lăsați pe ultima zi rezervările la un restaurant sau la o pensiune. La cumpărături nu lăsăm politețea acasă – păstrăm rândul, nu ne împingem și nici nu lăsăm produsele la întâmplare în magazine pe motiv că oricum predomină haosul.

Politețea impune oaspetelui, dacă este invitat, să aducă mici atenții gazdei, care, la rându-i, s-a pregătit din timp pentru a crea atmosfera specifică acestor zile de sărbătoare. Nu este politicos să criticăm mâncarea sau felul cum este decorată casa, nu ne plimbăm prin camere în lipsa gazdei și nu deschidem dulapurile dacă avem nevoie de ceva. Bunele maniere recomandă respect față de gazdă și viața ei privată. Invitații nu trebuie să aștepte sugestiile sau apropourile gazdei pentru a pleca acasă.

Curățenia generală este cartea de vizită, iar servirea invitaților cu aperitive sau ceva dulce îi va face să simtă grija dumneavoastră. Este nepotrivit să ne afișăm supărarea, nemulțumirea sau să ignorăm prezența oaspetelui în casa noastră. Ne scuzăm politicos dacă avem ceva urgent de făcut, dar venim cu o soluție pentru a evita ca invitatul să se simtă stânjenit de lipsa noastră. Nu este elegant să purtăm hainele cu care am gătit sau stăm de obicei prin casă ci vom adopta o ținută de sărbătoare.

Decorațiuni de Crăciun

Dacă la serviciu se organizează o petrecere în spiritul sărbătorilor de iarnă, nu ne dezbrăcăm de imaginea clasică cu care sunt obișnuiți colegii sau șefii, adoptând o vestimentație deocheată sau dând drumul la un limbaj de cartier.

Cadourile trebuie făcute cu atenție în funcție de persoană, gusturi, relația pe care o avem cu aceasta. Există o serie de cadouri care nu se oferă niciodată: lenjerie intimă, șosete, cadouri primite pe care le considerăm inutile, lucruri deja purtate, colonii și parfumuri fără a cunoaște gusturile, etc. Nu uitați că:

felul în care oferi un cadou e mai important decât cadoul în sine.

În acest caz, ambalajul este bine să înlocuiască pungile de cadouri atât de mult utilizate astăzi. Arată mult mai elegant și denotă o persoană atentă la detalii. Fiți pregătiți să aveți ceva de oferit copiilor care, mai mult decât oricare dintre noi, au așteptat magia acestor zile de sărbătoare. Plăcerea de a primi este de neegalat în rândul micuților.

Cadouri de Crăciun

Generozitatea este caracteristica unui om cu suflet mare și a celor cărora se bucură oferind. Zgârcenia nu a adus niciodată fericire. Este frumos să surprindem persoanele care, de-a lungul anului, ne-au ajutat cu un serviciu de care suntem satisfăcuți, sau pur și simplu să oferim ajutor celor care au nevoie. Spre exemplu, putem oferi o sumă de bani băiatului care se ocupă de grădina noastră, femeii de serviciu sau bonei, doamnei care ne aduce scrisorile sau simplu, putem trimite un dar unui om nevoiaș. Nu suma cât gestul dumneavoastră va aduce cu siguranță bucurie pe chipurile lor.

Un alt aspect important, mai ales în zilele noastre, este respectul religiei, a culturii și a tradițiilor. Diplomația și toleranța sunt recomandate față de practicile specifice perioadei de iarnă, cu care ceilalți s-au obișnuit. Nu trebuie să ne afișăm cu ostentație părerile tranșante  sau glumele proaste față de religia celor din jur.

Un om delicat, manierat știe că, mai ales de sărbători, trebuie să-și arate recunoștința față de cei care i-au invitat la cină și le-au dăruit cadouri. Acestora le putem trimite un coș cu bunătăți sau un buchet de flori în semn de mulțumire și considerație pentru timpul și grija lor.

Sursă foto

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s