Eticheta felicitarilor de Craciun in afaceri

Daca sunteti manager sau detinatorul unei afaceri, perioada sarbatorilor de iarna este importanta pentru imaginea generala lasata partenerilor de afaceri. Atunci cand vine vorba despre realizarea felicitarilor de Craciun poate fi mai dificil decat in cazul felicitarilor adresate celor apropiati.

Christmas-Cards

Alegerea felicitarilor potrivite, care sa aduca echilibrul intre profesionalism si prietenie, va fi mult mai usoara daca vom tine cont de sfaturile etichetei.

Lucrul cel mai important de care trebuie sa tineti cont este, la fel ca si in cazul publicitații, brosurilor si servicilor, ca felicitarile de Craciun reprezinta compania, va reprezinta pe dumneavoastra. Calitatea conteaza la fel de mult ca oricare corespondenta de afaceri. Personalizarea felicitarilor folosind o fotografie, numele sau logo-ul companiei vor da un aspect profesional acestora.

Timpul conteaza. A trimite pe ultima suta de metri sau chiar mai grav, dupa ce au trecut sarbatorile, nu va face o impresie placuta nimanui. Ba chiar puteti jigni cealalta persoana neavand timp sa va returneze o felicitare in timp util. Pregatiti felicitarile si trimiteti-le din timp.

Fie ca-l veti tipari sau scrie de mana, mesajul personalizat este foarte important. Iata cateva modele cu ce anume ati putea scrie intr-o felicitare business:

„Echipa (numele companiei) transmite multumiri partenerilor nostri pentru colaborarea pe parcursul anului” 

„Urari din partea companiei (numele) pentru un An Nou prosper si o continua colaborare”

„Transmitem partenerilor nostri cele mai calde urari de sarbatori si un An Nou fericit!”

Nu trimiteti aceasi felicitare tuturor clientilor. In afaceri recunoasterea pentru munca depusa este importanta, iar aprecierea va fi mai mare daca numele clientului, sau a angajatilor unei companii cu care colaboram frecvent, va aparea in cadrul felicitarii.

Cultura si religia conteaza, de aceea, nu trimiteti felicitari celor care nu sarbatoresc Craciunul cu mesaje specifice. Simple urari precum: „Sarbatori fericite si un an nou imbelsugat din partea echipei (numele copmaniei)! „ vor fi apreciate. Eventual, cititi de pe internet daca exista anumite restrictii in conformitate cu tara unde trimiteti felicitarea, pentru a nu jigni partenerii de afaceri.

felicitare craciun fericit

Nu raspundeti unei felicitari primite prin posta cu una trimisa pe email – este de prost gust, iar imaginea companiei va parea neprofesionista. Este foarte urat, indiferent de costurile pe care incercati sa le economisiti. Puteti raspunde prin email doar celor care au ales aceasta metoda.

Important de retinut!

  • Semnatura trebuie sa fie scrisa de mana pe fiecare felicitare.
  • Adresa destinatarului, scrisa de mana, este o alta regula de eticheta pe care trebuie sa o respectati.
  • Adresa companiei dumneavoastra poate fi si tiparita. Nu uitati sa o treceti pe fiecare plic astfel incat, partenerul sa va poata returna alta la randul sau. Nu trimiteti felicitari cu adresa personala ci, intotdeauna in afaceri utilizati adresa firmei.

DE EVITAT

Oamenii de afaceri evita orice ar fi posibil sa ofenseze pe cineva. Nu trimiteti felicitari cu teme politice sau sexuale, cu imagini sau mesaje controversate, chiar daca intentionati ca mesajul sa fie unul amuzant. Mesajele religioase ar trebui evitate, in afara cazului cand afacerea se bazeaza pe aceasta tema. Un autor de carte religioasa poate trimite felicitari pe aceasta tema. Altfel, mesajele trebuie sa fie generale, care sa contina termeni referitori la sarbatorile de iarna sau urari pentru anul ce vine. Comandati din timp felicitarile personalizate altfel, intarzierile felicitarilor vor da de inteles o proasta organizare.

DE APLICAT

Alegeti foi de cea mai buna calitate si in concordanta cu bugetul propus. Felicitarile ieftine pot trimite un mesaj gresit referitor la afacere. Mentionati numele unei persoane si nu doar cel al companiei careia va adresati. Intotdeauna returnati o felicitare in schimbul uneia primite.

Cu putina atentie la detalii, imaginea companiei dumneavoastra poate creste simtitor in ochii partenerilor, iar relatiile cu acestia se pot imbunatati semnificativ.

Sursa foto

Bibliografie:

http://www.olllie.com/about_6120842_business-holiday-greeting-card-etiquette.html

http://www.olllie.com/about_6383373_business-christmas-card-etiquette.html

http://www.invitationconsultants.com/cs-etiquette-holiday-cards.aspx

http://www.sideroad.com/Business_Etiquette/greeting-card-etiquette.html

 

Autor: Mihaela Dumitrache-Katsouraki

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s