Cum sa fii un oaspete manierat de sărbători

Dacă sunteți invitați în perioada sărbătorilor de iarnă în casa unor prieteni, trebuie să țineți cont de câteva recomandări de bun simț pentru a nu ajunge în situația de a da dovadă de proastă creștere și de a ofensa gazda.  Mai ales acum, manierele noastre bune sau rele, vor ieși la iveală.

aranjament de crăciun

În primul rând, un oaspete politicos informează cât mai repede gazda că va participa sau nu la petrecere.

Nu este necesar să ajungeți înainte de ora stabilită sau să ajungeți chiar la fix. În primele douăzeci de minute este recomandat să ne facem prezența, astfel vom da răgaz și gazdei pentru ultimele pregătiri.

Este bine să întrebăm gazda înainte ce anume ar dori să aducem la masă. Chiar dacă aceasta insistă că nu trebuie să ne deranjăm cu nimic, vom ține cont de eticheta oaspetelui și vom avea grijă să luăm cu noi câteva aperitive în spiritul sărbătorilor de iarnă. Fie că alegeți să preparați voi aperitivele sau dulciurile, fie că le veți cumpăra, luați în considerare împachetarea elegantă a acestora așa cum recomandă eticheta cadourilor. Nu uitați să aduceți ceva și pentru cei mici, pentru ei fiind perioada cea mai așteptată din an când primesc cele mai multe atenții și bunătăți.

O băutură fină, un lichior, un vin de bună calitate pe placul gazdei sunt alegerea potrivită în cazul în care nu știți ce să cumpărați pentru adulți. În cazul copiilor, puteți oferi jucării sau hăinuțe potrivite vârstei alături de câteva dulciuri.

68046644339361369_57SaINVz_c

Un oaspete politicos se oferă să ajute gazda la orice și nu are pretenția ca cel care i-a făcut invitația să fie la dispoziția lui.

Chiar dacă vi se spune Simțiți-vă ca acasă!, nu înseamnă că este o invitație la a fi indiscreți sau necontrolați. Discreția trebuie să învingă curiozitatea astfel că, invitatul nu va începe să facă singur turul casei dacă nu a fost invitat de către gazdă și nu va deschide singur dulapurile în cazul în care are nevoie de ceva. Un om bine crescut întreabă mai întâi dacă poate folosi un anumit lucru și cere ajutorul gazdei.

Un oaspete politicos este curtenitor și face oamenii din jur să se simtă bine în compania sa. Nu va da ordine în privința programului de activități sau a canalului de televizor, ci va ține cont de părerile tuturor invitaților. Nu va comenta sau critica felul în care este amenajată casa sau este gătită mâncarea.

Și pentru a demonstra că este civilizat până la capăt, va avea grijă de manierele la masă. Nu se va întinde pentru a lua ceva, ci va prefera să ceară ajutorul celui mai aproape de lucrul dorit, nu va vorbi la telefon, nu va sufla în mâncare sau băutură dacă i se pare prea fierbinte. În general va trebui să fi învățat în prealabil eticheta la masă pentru că, necunoașterea ei poate deranja comesenii.

În final, o persoană politicoasă va mulțumi gazdei pentru invitație și se va arăta foarte bucuroasă că a luat parte la petrecere. Sub nicio formă nu va face vreo remarcă negativă referitoare la bucatele oferite sau la felul în care a decurs întâlnirea.

 Sursă foto

Publicitate

Un gând despre &8222;Cum sa fii un oaspete manierat de sărbători&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s