Decalogul schiorului – eticheta pe partia de ski

Chiar dacă sunteți experți, abia începători sau, pur și simplu ați ajuns pe o pârtie fără să practicați acest sport, trebuie să fiți politicoși. Conform F.I.S. (Federației Internaționale de Schi), schiorii și utilizatorii de snowboard trebuie să respecte un cod al conduitei stabilit pentru siguranța lor și a celor din jur.  Bune maniere pe pârtie

Iată care sunt cele zece reguli pe care schiorii amatori şi de performanţă, precum şi utilizatorii de snowboard sunt obligați să le respecte:

  1. Respectul pentru ceilalți. Un schior sau un utilizator de snowboard trebuie să se comporte astfel încât să nu pună în pericol sau să prejudicieze viața celorlalți.
  2. Controlul vitezei. Un schior sau un practicant al snowboardului trebuie să-și adapteze viteza și maniera proprie de a schia potrivit pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate al pârtiei precum și condițiilor atmosferice și densității traficului de pe pârtie.
  3. Alegerea rutei. Să își aleagă cu grijă ruta pe care urmează să coboare pentru a nu pune în pericol pe cei aflați în aval.
  4. Depășirea. Să depășească schiorul aflat în aval fie pe partea stângă, fie pe partea dreaptă, astfel încât să lase suficient loc schiorului depășit pentru o manevră voluntară sau involuntară.
  5. Intrarea, startul și traversarea pe pârtie. Schiorul sau practicantul de snowboard trebuie să se asigure, printr-un examen atent al traficului că, atât el cât și ceilalți sunt în afara oricărui pericol atunci când intenționează să traverseze pârtia sau să reia parcursul după o oprire temporară pe aceasta.
  6. Staționarea pe pârtie. Schiorul trebuie să evite staționarea mai ales pe porțiunile înguste sau pe cele cu vizibilitate redusă. După o cădere în aceste locuri, schiorul trebuie să elibereze pârtia în cel mai scurt timp posibil.
  7. Urcarea și coborârea pe jos. Urcarea sau coborârea pe jos se face numai pe marginea pârtiei.
  8. Respectul pentru indicatoare și marcaje. Schiorii trebuie să respecte absolut toate  indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe traseele de schi și pârtiile de agrement.
  9. Asistență. Schiorii sau practicanții de snowboard sunt obligați să ajute și să acorde primul ajutor în caz de accident.
  10. Identificare. Orice schior sau utilizator de snowboard trebuie să își decline identitatea în fața organelor abilitate, în cazul în care a fost martorul unui accident, sau a provocat el însuși accidentul.

Persoanele care utilizează pârtiile şi traseele de schi pentru agrement în alt scop
decât schiatul sunt obligate să respecte următoarele reguli:

  1. să nu coboare pe pârtiile sau pe traseele de schi pentru agrement utilizând sănii ori
    dispozitive improvizate;
  2. să nu deterioreze indicatoarele de semnalizare, panourile şi balizele de marcare;
  3. să nu circule pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau cu orice alt tip de vehicul;
  4. să nu efectueze lucrări care ar conduce la deteriorarea pârtiei sau a traseului de schi pentru agrement;
  5. să nu depoziteze materiale de orice natură sau deşeuri pe pârtiile şi traseele de schi pentru agrement;
  6. să nu utilizeze pentru păşunat pârtiile şi traseele de schi pentru agrement omologate;
  7. să nu lipească materiale publicitare pe suporturile sau pe plăcuţele indicatoarelor de semnalizare.

De asemenea, este bine de amintit că nu este permisă intrarea pe pârtie fără un echipament adecvat. Un echipament complet se formeză din: cască (obligatorie), clăpari potriviți mărimii piciorului dvs., costum de schi confortabil (blugii nu sunt echipament de schi), căciulă și mănuși de ski, ochelari de schi, schiuri pregătite anticipat prin ascuțirea canturilor și ceruire în funcție de tipul de zăpadă (moale/înghețată) și bețe potrivite înălțimii dvs. Dacă nu aveți idee în alegerea acestora – lăsați-vă pe mâna unui specialist! Nu se consumă băuturi alcoolice în timpul și înainte de a schia. Tot de bun-simț ține și respectul față de ceilalți oameni prin păstrarea rândului atunci când așteaptă să urce în telecabină sau în teleferic.

Sfat: Dacă sunteți începător, urmați lecțiile de bază a unui instructor specializat. Vacanța este pentru relaxare, nu pentru accidente. Un monitor de ski va ști exact ce trebuie să vă învețe pentru a schia în siguranță. Prietenii, chiar dacă știu să schieze, vă pot îndruma greșit, neavând darul unui profesor care explică toți pașii pe înțelesul fiecăruia, indiferent de vârstă.

Rețineți:

Peste 50% din accidentele de pe pârtiile de schi sunt generate de erori produse de începători care nu au cunoștintele de bază. În aceste cazuri, faptul că nu poți să te oprești sau să controlezi viteza reprezintă un risc pe care fiecare și-l asumă atunci când intră pe pârtie.  Leziunile membrelor (inferioare sau superioare) sunt problemele cele mai des intalnite. Acestea se datorează necunoașterii tehnicii de schi,  consumului de alcool sau altor factori externi. Toate acestea nu indică faptul că schiul este un sport periculos, ci doar că nu este privit cu responsabilitate.

Alegeți să schiați responsabil și manierat!

 

Sursă foto: wall.alphacoders.com

Bibliografie:

www.FIS-SKI.com,pag.2

www.mdlpl.ro, pag 5-6

 

Publicitate

Un gând despre &8222;Decalogul schiorului – eticheta pe partia de ski&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s