Pe parcursul anului avem parte de numeroase sărbători și evenimente în care este absolut necesar să oferim un cadou. Iată care sunt acestea și ce ne recomandă eticheta în funcție de fiecare:
– Sfântul Nicolae –
Este una din cele mai așteptate sărbători mai ales de către copii. Tradiția ne învață că ghetuțele trebuie pregătite din seara de ajun și lăsate lângă ușă. Darurile constau în special în dulciuri, fructe de sezon, hăinuțe și uneori chiar o nuielușă care simbolizează faptul că micuțul nu a fost cuminte. Și adulții pot să-și pregătească încălțămintea pentru eventualele cadouri iar distracția și bucuria se va simți la nivelul întregii familii.
– Crăciunul-
Se sărbătorește nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Se pun sub brad daruri pentru toți membrii familiei, dar și pentru invitați. Ele vor fi frumos ambalate, vor avea etichete și vor fi desfăcute când toți cei de față sunt prezenți pentru a intensifica momentul. Luați în considerare eticheta cadourilor. Și colindătorilor din ajun le vom pregăti mici atenții și o mică sumă de bani ca răsplată pentru urările și cântecele lor. Deoarece ajunul Crăciunului este încă zi de post se dau de obicei: covrigi, nuci, mere, portocale sau alte fructe de sezon. Aceștia trebuie învățați că au datoria de a mulțumi celor pe care-i colindă indiferent de suma sau darurile primite.
– Anul nou –
Se dau bani copiilor ca semn de recunoștință pentru faptul că ne-au sorcovit și ne-au adresat gânduri bune pentru noul an. La masa festivă de Revelion, pe data de 31 decembrie, se vor pune în fața fiecărui invitat, în stânga, sub șervet, mici cadouri ca de exemplu: un set de batiste, un portofel, o bijuterie, cosmetice , un stilou, o agendă, un calendar, etc. – în funcție de posibilitățile materiale ale familiei respective. Important este ca fiecare dintre invitați să întâmpine noul an primind un mic dar de care se va bucura în mod sigur.
– 1 Martie –
Se oferă mici obiecte confecționate de noi sau cumpărate, însoțite de tradiționalul șnur alb împletit cu roșu. Ele se oferă prin tradiție femeilor dar și bărbaților dacă ne referim la zona Moldovei sau a Bucovinei. Femeile vor primi și flori alături de mărțișor. Este elegant să le oferim într-un plic în care am introdus și o carte de vizită în cazul în care le oferim persoanelor din mediul de afaceri. Nu se prezintă o pungă întreagă de mărțișoare persoanei căreia dorim să-i oferim un mărțișor spunându-i să-și aleagă pe cel pe care-l dorește.
– Floriile –
De Florii este frumos să felicităm pe toți cei care poartă nume de flori. Fie că vom telefona, vom trimite o felicitare sau un buchet de flori tot dar se numește. În cazul în care sărbătoritul/a vă invită la masă trebuie să aducem și un cadou însoțit de un buchet de flori.
– Paștele –
De Paște vom dărui copiilor bomboane, ouă de ciocolată dar și hăinuțe noi care simbolizează curățenia spirituală.
– Aniversarea zilei de naștere –
O persoană atentă și politicoasă este bine să aibă o agendă sau un calendar în care să-și noteze zilele de naștere ale persoanelor pe care le întâlnește de-a lungul vieții și cu care au interacționat o perioadă de timp. Un simplu telefon sau mesaj, o felicitare pot înfrumuseța ziua sărbătoritului. Dacă suntem invitați la petrecere sau la masă vom aduce un cadou ales cu grijă și un buchet de flori.
– Onomastica (ziua numelui) –
Onomastica se sărbătorește după calendarul ortodox. În unele țări precum Grecia, importanța acordată acestei zile este mai mare decât cea a zilei de naștere. A telefona cunoscuților care poartă numele sfinților din calendar și a le face urări de bine este o dovadă de gentilețe și considerație.
– Nașterea și botezul –
Eticheta recomandă să oferim cadouri atât copilului cât și mamei chiar dacă nu suntem invitați la botez. Cadourile sunt în general lucruri utile pentru bebeluș. Nașii au responsabilitatea unor cadouri mai valoroase precum un set de hăinuțe și o bijuterie din aur/argint în funcție de posibilitățile fiecăruia. De obicei se aleg obiecte care să amintească în timp de acest eveniment important din viața familiei.
– Căsătoria –
Dacă am fost invitați la o nuntă este necesar să oferim un cadou cuplului. Acesta poate consta într-o sumă de bani sau un alt obiect de care credem că este necesar unei familii la început de drum. Unele cupluri pot alege să întocmească o listă de mariaj pe care să o lase într-un magazin din care invitații sunt rugați să cumpere obiecte folositoare. Este recomandat să întrebăm rudele tinerilor ce obiecte le lipsesc pentru a nu achiziționa același lucru de mai multe ori.
Lista de mariaj se retrage în general de la magazin la două săptămâni după nuntă. Chiar dacă am trimis deja cadoul în ziua ceremoniei vom aduce obligatoriu și un buchet de flori.
Părinții tinerilor vor ajuta cuplul în funcție de posibilități. Fie că aleg să plătească biletele pentru luna de miere, fie că vor oferi lucruri utile în casă sau în cazul celor cu posibilități financiare chiar casa noii familii acesta trebuie să fie mai consistent decât cel venit din partea invitaților. Mirele va face și el un cadou miresei și va constitui o surpriză. Nașii vor contribui și ei fie cu plata unei părți din organizarea nunții, fie cu alte obiecte valoroase și o sumă de bani oferită în plic alături de o felicitare.
Este frumos ca pe măsura trecerii anilor cuplul să celebreze data căsătoriei. Iată mai jos denumirea acestor aniversări:
La 3 ani nuntă de piele
La 5 ani nuntă de lemn
La 10 ani nuntă de cositor
La 12 ani nuntă de mătase
La 15 ani nuntă de porțelan
La 20 ani nuntă de cristal
La 25 ani nuntă de argint
La 30 ani nuntă de perle
La 40 ani nuntă de rubin
La 50 ani nuntă de aur
La 60 ani nuntă de diamant.
Este indicat și frumos ca obiectele oferite în aceste ocazii să fie din materialul pe care-l poartă denumirea acestor aniversări. Nu este însă o tragedie sau vreo dovadă de impolitețe dacă posibilitățile materiale nu permit oferirea tuturor acestor obiecte.
– Vizitele –
Când suntem invitați la masă sau la petrecere se aduc flori, o băutură alcoolică, o cutie de bomboane, prăjituri sau orice altceva credem de cuviință, în general mici.
– Absolvire –
În cazul în care copiii sau prietenii noștri sunt în pragul absolvirii este frumos să oferim drept răsplată pentru eforturile depuse pe parcursul anilor. Fie că un copil termină școala primară, cea gimnazială, liceul, facultatea, masteratul sau doctoratul este politicos și frumos să oferim cadouri în aceste împrejurări. Cadourile potrivite ar putea fi: un stilou de calitate, un set de bijuterii, cercei sau un colier de perle, un suport de cărți de vizită, un portmoneu, o ramă de fotografii, o geantă de voiaj de piele, un laptop sau o geantă suport pentru acesta, un telefon mobil, un ceas sau orice instrument legat de meseria pe care o practică.
Eticheta nu interzice oferirea cadourilor fără a exista un eveniment sau o sărbătoare anume. Cadourile pot fi oferite oricui și oricând simțim nevoia de a ne exprima generozitatea.
Bibliografie:
Codul bunelor maniere astăzi – Aurelia Marinescu
Sursă foto
Nu doar in Bucovina se daruiesc martisoare barbatilor, ci si in unele zone ale Moldovei.
Multumesc pentru observatie. Voi adauga in articol.
Corect, eu sunt din Botosani, iar aici fetele ofera martisoare baietilor la scoala, iar femeile: sotilor si tatilor lor. Acestea vor fi ”recompensate” de 8 martie cu o mica atentie, ca un gest de multumire pentru martisorul primit in urma cu 7 zile.