O persoană manierată cunoaște regulile de etichetă la masă și știe cum să depășească momentele stânjenitoare cu care ne putem confrunta atunci când mâncăm.
Ce trebuie să faci atunci când…
Verși pe masă un lichid
Se poate întâmpla oricui să se afle la masă și să lovească un pahar cu apă. Cum este potrivit să reacționăm? Punem cât de repede putem un șervețel peste apa vărsată, pentru a evita scurgerea pe pantalonii comeseanului, apoi informăm chelnerul sau gazda asupra celor întâmplate pentru a ne ajuta să strângem.
Te îneci
Dacă se întâmplă să ne înecăm cu mâncare este recomandat să ne acoperim gura, să tușim și să bem imediat apă. Dacă simțim că putem respira, dar trebuie să tușim de mai multe ori, ne putem ridica de la masă pentru a ne îndrepta la baie.
În schimb, dacă nu putem respira NU vom încerca să ne descurcăm singuri, ci vom cere ajutorul! Este recomandat ca fiecare să cunoască manevra Heimlich de salvare în caz de sufocare. Dacă persoana care s-a înecat nu scoate niciun sunet, nu poate vorbi sau tuși este clar că trebuie să intervenim imediat. Medicii recomandă ca persoanele din preajma pacientului să intervină rapid deoarece există riscul de asfixiere și în câteva minute persoana să moară. Dacă sunt mai multe persoane de față cineva va trebui să cheme o ambulanță în timp ce o alta acordă primul ajutor.
Ești alergic
Dacă crezi că ești alergic la ceva ce tocmai ai mâncat și te simți rău, spune-i chelnerului sau gazdei. Când avem alergie la un anumit ingredient sau un fel de mâncare, nu doar că este recomandabil, dar este chiar important să punem întrebări privind ingredientele folosite la prepararea mâncării. Nu veți fi considerat nepoliticos să refuzați un fel de mâncare dacă sunteți alergic. Vă cereți scuze gazdei și optați pentru alte feluri de mâncare care se găsesc pe masă. Nici gazda nu trebuie să se simtă ofensată de refuzul invitatului de a gusta acel fel de mâncare.
Tușești sau strănuți
Atunci când ne vine să tușim sau să strănutăm, cel mai bine este să ne ridicăm de la masă. De multe ori se întâmplă să nu mai avem timp iar în acest caz singurul lucru pe care-l mai putem face este să ne întoarcem cu fața în direcția opusă farfuriei cu mâncare, să ne acoperim gura sau nasul și să fim cât mai discreți cu putință. Dacă tusea continuă sau încă ne vine să mai tușim, atunci ne ridicăm de la masă, ne scuzăm și parăsim încăperea.
Trebuie să-ți sufli nasul
Aici există o regulă clară:
Niciodată nu suflăm nasul la masă!
Ne ridicăm, ieșim din încăpere și ne întoarcem după ce am terminat.
Nasul se suflă pe cât posibil fără prea mare zgomot. Se apasă pe rând câte o nară, se suflă ușor și se șterge cu delicatețe. Șervețelul nu se păstrează niciodată, ci se aruncă imediat pentru a evita ca microbii să se instaleze iar la următoarea atingere a nasului. Se folosesc șervețele de unică folosință și nu batiste din motivul mai sus menționat. Nu se desface batista pentru a inspecta conținutul!
Ai găsit în mâncare ceva neplăcut
Dacă atunci când ne aflăm la masă observăm o muscă ce plutește în supă este perfect normal să nu mai dorim să o consumăm. Discret, fără a atrage atenția celorlalți, îi spunem chelnerului sau gazdei că se află ceva în mâncare și că dorim o altă porție.
La fel de neplăcută este și situația când ne dăm seama că avem în gură o bucată de zgârci, grăsime sau un fir de păr sau un os. Politicos este să luăm cu degetele acel obiect care ne deranjează și să-l punem pe marginea farfuriei. Totul se face cu maximă discreție! Nu este recomandat să-l punem în șervețel deoarece putem uita și apoi se întâmplă să ne ștergem cu el la gură. Nu se face caz din acest eveniment și nu se arată celorlați obiectul sau dezgustul nostru. Politețea înseamnă discreție și preocuparea ca cei din jur să se simtă bine.
Mâncarea este prea condimentată sau prea fierbinte
Dacă mâncarea este prea fierbinte așteptăm să se răcească. Dacă este prea condimentată, o lăsăm pur și simplu în farfurie. Dacă sosul este prea iute puteți fi sincer și să spuneți că nu puteți mânca acel fel de mâncare. Serviți-vă din celelalte mâncăruri de pe masă. Cel mai bine este să întrebăm gazda înainte ce fel de sos este, dulce sau picant și să specificați preferința dumneavoastră.
La restaurant informați chelnerul că mâncarea e prea condimentată și cereți altă porție. Dacă ați comandat însă un anume fel de mâncare iar în meniu este specificat acest lucru nu faceți plângeri.
Ai scăpat tacâmurile pe jos
Se întâmplă să ne alunece din mână furculița sau oricare alt tacâm atunci când suntem la masă. Nu este indicat să ne aplecăm pentru a o ridica, ci vom cere alta gazdei sau chelnerului dacă ne aflăm la restaurant. Ne scuzăm pentru deranj și ne vom păstra calmul. Chelnerul este responsabil să ne aducă alt tacâm și să ridice obiectul de pe jos.
Articol inspirat din cartea Codul Bunelor Maniere la masă de Peggy Post.
Sursă foto
Autor: Mihaela Dumitrache