Arta conversației

Stăpânirea artei conversației este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care o persoană îl poate face. A învăța cum să vorbiți bine cu ceilalți, nu vă va ajuta numai pe dumneavoastră în a dezvolta relațiile existente, dar vă va permite să creați cu succes și altele noi.

Contrar credinței celor mai mulți, nu este esențial să existe un vocabular foarte dezvoltat sau o mulțime de experiențe. De asemenea, nu are de a face cu a fi o persoană vorbăreață. Conversația este o stradă cu două căi. Este un da și a lua. Dar cât de des constă totul doar în  „a lua” sau „a da”!

Conversația ideală este un schimb de gândire nu o expoziție elocventă a spiritului sau de oratorie. – Emily Post

Cu toții am întâlnit cele mai dezastruoase tipuri de oameni:

 • cel care nu încetează niciodată să vorbească. Rândul tău în discuție nu vine niciodată
 • cel care mereu întrerupe
 • cel care insistă pe subiecte nepotrivite
 • cel care dă singur răspunsuri
 • cel care mereu are dreptate
 • cel care nu ascultă fiind preocupat cu altceva
 • cel care nu are nicio opinie
 • cel care sună nepoliticos (și probabil că este un om nepoliticos)
 • cel care pune prea multe întrebări.

chat_coffee_crop380w

Cred că tuturor poate ni s-a întâmplat, la un moment dat, să facem parte dintr-o categorie sau alta. Ideea este să învățăm să conversăm corect, să nu mai repetăm aceleași greșeli și să fim mereu atenți la atitudinea noastră într-o conversație.

Respectul în conversații

Un bun orator face diferența dintre momentul când trebuie să vorbească și când trebuie să asculte. El alege subiecte pentru a aduce o conversație pe mai multe niveluri și crează un sentiment de intimitate, astfel încât, cealaltă persoană simte siguranța că aceasta este ascultată și i se acordă atenție.

Este important să se stabilească un început bun al conversației. Încercați să vă gândiți la o alternativă pentru uzualul „ce mai faci” sau „ce faci?”. O conversație este mai ușor de întreținut dacă ne folosim de un umor delicat, de un limbaj care nu pune în dificultate cealaltă persoană și ocazional de un compliment bine plasat.

Pune întrebări dar…

Nu transforma discuția într-un interviu agresiv – există o limită fină între interes și invadare. Familiaritatea vine cu timpul, așa că, fiți atenți la barierele nepermise. Nu discutați cu persoanele pe care abia le-ați cunoscut probleme personale.

Evitați opiniile puternice

Dacă un anumit subiect de discuție nu este agreat de către toți participanții, nu insistați! Alegeți să dezbateți subiectele care vă interesează doar cu acele persoane care sunt interesate. Subiectele precum politica sau religia sunt uneori sensibile și nu toți pot fi de acord cu dumneavoastră. Este mai bine să schimbați subiectul decât să generați un schimb dur de replici.

Mințile ilustre discută idei, mințile mediocre discută evenimente iar mințile reduse discută pe alții.  – Eleanor Roosevelt

Contactul vizual

A stabili un contact vizual în timpul unei conversații este esențial. Aceasta arată că ascultați și sunteți cu adevărat interesați de ceea ce se spune. O persoană a cărei privire rătăcește distrată prin cameră este considerată nepoliticoasă, și poate face ca persoana care vorbește să se simtă lipsită de importanță.

Sexy-Conversation

Cu toate acestea, trebuie să ne amintim faptul că, în unele culturi se consideră că este un semn de respect a aduce privirea în jos atunci când vorbiți cu cineva. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, unele persoane pot lua contactul vizual ca fiind intimidant și vor privi frecvent departe. Dacă vorbiți cu cineva și vi se pare un pic incomod faptul că nu vă poate privi în ochi, nu fiți ofensați – există persoane timide, nu înseamnă că ar avea ceva personal cu dumneavoastră.

Ascultarea

Fie că discutați cu un prieten, cu un străin sau cu șeful dumneavoastră, a fi un bun ascultător reprezintă cheia unei conversații de succes. Toată lumea își dorește ca ceea ce spune să fie valorificat, iar un bun ascultător va fi preferat în schimbul unui orator neîncetat. În situația în care vă vine o idee bună, iar partenerul de discuție nu și-a terminat fraza, așteptați sa-și termine ideea. Dacă cineva vă povestește o situație cu care v-ați confruntat și dumneavoastră, nu întrerupeți pentru că s-ar putea să fiți luați drept o persoană nepoliticoasă și avidă de atenție. Așteptați să termine ce are de spus înainte de a istorisi întâmplarea proprie.

hgfffdfdsdsfdghjs

Ascultarea cu atenție îl face pe emițător să vorbească despre lucrurile care îl pasionează și le transmite ideea că au avut parte de o discuție interesantă, chiar dacă dumneavoastră ați contribuit foarte puțin.

A fi prezent

Când vorbim despre a fi prezent într-o conversație ne referim atât la starea fizică cât și la cea mentală. Înseamnă a fi o parte activă în discuție prin acordarea unei maxime atenții la ce spune interlocutorul nostru.

primary

Prezența într-o conversație este importantă de ambele părți așa că, păstrați un ochi și către cealaltă persoană. Dacă cineva își verifică ceasul din două în două minute sau bate exagerat de repede din picior puteți fi siguri că s-a plictisit și că este timpul să schimbați subiectul imediat.

Limbajul corpului

Mișcările corpului sunt de asemenea importante, acestea transmițând mesaje puternice. Chiar și simpla împreunare a mâinilor poate transmite mesajul că nu ați dori să vă aflați în mijlocul acelei discuții. Obișnuiți-vă să încuviințați din cap în timp ce o persoană vorbește, pentru a o asigura că participați la ceea ce se spune.

Subiecte de evitat

Nu deschideți niciodată subiectul banilor, a bolilor sau a morții. Lăudăroșii și mincinoșii nu sunt agreați de nimeni. Evitați de asemenea, să dați sfaturi. Ele se dau doar la cerere. Nici exagerările nu sunt deloc drăguțe.

Rețineți!

 • Dacă cineva spune ceva ce nu ați înțeles, întrebați!
 • Dacă participați la un subiect pe care nu-l suportați, schimbați-l!
 • Nu monopolizați conversația.
 • Nu întrerupeți.
 • Nu bârfiți.
 • Nu jigniți partenerul de discuție cu o părere prea  personală.
 • Zâmbiți!

Sursă foto

Autor: Mihaela Dumitrache

Publicitate

10 gânduri despre &8222;Arta conversației&8221;

  1. Bună seara!
   Vă mulțumesc pentru aprecieri ! Înseamnă mult pentru mine !
   Butonul FOLLOW se găsește în partea dreapta cum rulați pagina în jos. Există și o pagină de Facebook, în cazul în care aveți cont.
   Pentru mai multe detalii, nu ezitați să mă contactați !
   O seară frumoasă !

 1. Cu placere si interes va citesc articolele postate de dumneavoastra , sunt foarte bine venite si educative . Multumesc frumos . O minunata zi va doresc 🙂

 2. Articolele dumneavoastra sunt foarte interesante si utile pentru persoane de toate varstele. Doresc sa citesc toate comentariile care apar. Va multumesc !

  1. Mulțumesc dragă Mariana. Mă bucură faptul că urmăriți blogul meu și că informațiile pe care le prezint le găsiți interesante. Rămâneți aproape pentru că vor apărea în curând și alte articole. O zi minunată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s