Bune maniere la restaurant: cum facem comanda

Cei care frecventează un restaurant știu că este important de respectat codul bunelor maniere la masă dar, și faptul că eticheta impune și alte reguli atunci când alegem să luăm masa în cadrul unui astfel de local.

0f28af7a09c939ccc5a019fef7fe90db

Înainte de a merge la restaurant este recomandat să faceți o rezervare în care menționați data, ora și numărul de persoane care vor participa la masă. Astfel veți elimina frustrările celor care sunt nevoiți să iasă din restaurant pentru simplul motiv că nu sunt locuri disponibile.

Atunci când mergem la restaurant vom saluta la intrare și la plecare chelnerul sau managerul restaurantului în funcție de situație. De asemenea, vom fi politicoși cu personalul restaurantului, altfel vom da mai mult ca sigur dovadă de oameni prost crescuți. Faptul că o persoană ne servește nu înseamnă că ne este inferioară ci doar că își face meseria.

Odată așezați la masă vi se va aduce un meniu și veți fi lăsat câteva minute să îl consultați.

Semnalul că v-ați hotărât asupra comenzii este un meniu închis.

În caz că un chelner se arată pregătit să vă ia comanda și nu sunteți decis, spuneți simplu că doriți să mai consultați meniul pentru a vă hotărî. Nu este politicos să rețineți chelnerul, lângă masa dumneavoastră, în timp ce încă mai răsfoiți paginile meniului. Chemați-l printr-un gest de ridicare a mâinii doar atunci când sunteți toți pregătiți.

Atunci când faceți o comandă de grup, încercați să stabiliți de comun acord dacă preferă comenzi individuale sau dacă doresc să comande mai multe tipuri de mâncare din care să guste fiecare.

Dacă se vor face comenzi individuale, întrebați chelnerul încă de la început dacă este posibil; există restaurante care nu permit asta în cazul grupurilor.

Dacă știți că altcineva va plăti masa, alegeți cu modestie. Dacă dumneavoastră sunteți cel care va plăti, sugerați de la început comesenilor că au libertate deplină în alegerea meniului individual.

Cum comandăm băuturile?

Este în regulă să comandați mai întâi ceva de băut până așteptați felul de mâncare principal, chiar dacă ceilalți invitați nu s-au așezat sau nu au ajuns încă la masă. Aceștia din urmă pot comanda când chelnerul vine cu băuturile pentru cei ajunși mai devreme. Dacă există o persoană care a făcut invitația, aceasta poate întreba ce dorește fiecare  să bea.

Cum comandăm mâncarea?

Nu este obligatoriu să comandați ce au ales ceilalți! Dacă sunteți doar dumneavoastră cel care preferă și un aperitiv, nu trebuie să renunțați la această idee gândindu-vă că ceilalți s-ar putea simți stânjeniți.

O altă opțiune este să întrebăm chelnerul ce ne recomandă. Atunci când acesta ne enumeră mai multe meniuri, îl putem întreba costul celui care ne interesează (dacă restaurantul este unul mai puțin accesibil). Dacă sunteți invitat la masă, este recomandat să lăsați gazda să se ocupe de prețul meniurilor și să nu comandați cel mai scump fel de mâncare.

Dacă intenționați să purtați o conversație mai elaborată cu cei prezenți, optați pentru feluri ușoare de mâncare. Fructele de mare precum scoicile, crabul sau homarul, peștele ne-dezosat sau pastele pot murdări și necesită o atenție mai mare. De asemenea, gândiți-vă de două ori înainte să comandați un fel de mâncare cu care nu sunteți familiarizat.

Rețineți!

  • felurile de mâncare sunt aduse la masă aproximativ în același timp; nu începeți să mâncați dacă nu toți au primit farfuria cu mâncare
  • nu este politicos să cereți să vi se aducă un fel de mâncare care nu este trecut în meniu
  • plata se va face de către cel care a făcut invitația, excepție făcând cazul în care există alte înțelegeri
  • plata se face împărțind suma totală la numărul celor care vor plăti consumația luând în calcul și bacșișul pentru chelner.

Bibliografie

Etiquette Scholar

Debrett’s

Sursă foto

Publicitate

Un gând despre &8222;Bune maniere la restaurant: cum facem comanda&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s