Înghețata este un deliciu culinar clasat printre favoritele deserturi în întreaga lume. Deoarece aceasta ne poate crea neplăceri și ne putem murdări destul de rapid, mai ales în zilele foarte călduroase, eticheta ne salvează cu câteva sfaturi practice.
Fie că veți comanda acest desert la restaurant, vă este oferit atunci când vă aflați într-o vizită sau o cumpărați pe stradă, trebuie să știți secretele etichetei înghețatei.
Conform specialiștilor de la Etiquette Scholar, ustensilele pe care le vom folosi atunci când mâncăm înghețata depind de maniera în care aceasta este servită:
- Înghețata servită în bol – se mănâncă cu lingurița.
- Înghețata servită în farfurie – se mănâncă cu furculița.
- Înghețata servită alături de o prăjitură – se mănâncă cu lingura și furculița. Se fixează prăjitura sau checul cu furculița, iar cu lingurița se taie și se aduce spre gură bucata.
Înghețata la cornet
Pentru a consuma înghețata la cornet nu sunt necesare tacâmurile. Dacă cineva dorește să guste este politicos să folosească însă o linguriță.
Asigurați-vă că înghețata nu s-a prelins pe lângă cornet, verificând mereu în timpul consumului. Se începe întotdeauna cu vârful și niciodată cu partea inferioară a cornetului. Se învelește într-un șervețel pentru a evita murdărirea mâinilor.
În cazul copiilor, aprovizionați-vă cu un surplus de șervețele. După ce ați terminat-o este indicat să vă verificați fața în oglindă sau să întrebați discret pe cel de lângă voi dacă nu v-ați murdărit.
Înghețata servită în bol
- Cantitatea de înghețată oferită în boluri nu trebuie să fie peste capacitatea acestuia.
- Mâncați încet și cu grijă să nu sară pe masă, dar nu o lăsați să se topească.
- Se mănâncă întotdeauna cu lingurița.
Înghețata la pahar
- Se servește la masă, nu în picioare.
- Se folosește lingurița cu coadă lungă.
- Luați porții mici pentru a nu vă crea dureri de dinți.
- Dacă împărțiți cu o altă persoană, fiecare dintre voi va avea propria linguriță.
Înghețata tip baton/sandwich
Se servește de preferat la masă, desfăcând ambalajul până la jumătate, din cauză că este foarte posibilă varianta topirii și scurgerii. Dacă ambalajul este de hârtie, fiți atenți să nu o mâncați și pe aceasta.
Sfaturi pentru copii
Amintiți-le bunele maniere înainte ca aceștia să înceapă să-și murdărească partenerii de joacă cu înghețata. Niște șervețele umede aflate la îndemână pot fi de mare ajutor.
Dacă ești gazdă…
- Scoate înghețata cu 5-10 minute din congelator înainte de a o servi. Nimănui nu-i place să nu poată înfige lingura în ea.
- Pregătește cupe potrivite. Un set de cupe de înghețată va face o impresie foarte bună atunci când avem musafiri. În loc de farfurioare sau castroane obișnuite, alege cupe de înghețată, cupe pentru salată de fructe sau chiar pahare largi. Este bine ca acestea sa fie răcite în prealabil. Pereții lor transparenți vor pune în valoare textura înghețatei și o vor ajuta să-și mențină forma mai mult timp.
- Folosește o spatulă de înghețată. Pentru ca aspectul să fie unul cât se poate de atractiv, putem cumpăra propria spatulă de înghețată. Se scufundă spatula în apă fierbinte, o ștergem bine pentru a fi uscată, apoi tragem o fâșie de înghețată, pentru a obține cupe profesioniste.
- Adaugă decorațiuni comestibile. Putem orna cu fructe proaspete, ciocolată rasă, frișcă, sticksuri de ciocolată sau un topping de înghețată. Putem cumpăra și decorațiuni pentru cocktailuri, pe care să le prindem pe marginea cupei, pentru un aspect festiv.
Sursa foto
Bibliografie:
http://etiquette.about.com/od/TableManners/ss/Proper-Etiquette-Of-Eating-Ice-Cream.htm#step1
„Înghețata servită în farfurie – se mănâncă cu furculița.” – chestia aceasta nu o știam! Abia aștept primi invitați cărora să le servesc înghețata „pe farfurie” având lângă aceasta numai o furculiță! Să vezi atunci reacții! 🙂 Iar aici: „Înghețata servită alături de o prăjitură – se mănâncă cu lingura și furculița. Se fixează prăjitura sau checul cu furculița, iar cu lingurița se taie și se aduce spre gură bucata.” – ai reușit să „mă sperii puțin” cu „lingura”, noroc că am citit repede până la sfârșit! 🙂