Atunci când ne cazăm la un hotel, mai ales la unul de lux, eticheta ne obligă să fim recunoscători pentru serviciile angajaților oferindu-le o mică sumă de bani. Iată când, pe cine și cu cât răsplătim angajații hotelurilor (sfaturi de la Peggy Post) pentru serviciile oferite:
Portarul – este cel care preia bagajul și-l transportă până la recepție, ține ușa deschisă în special la hotelurile de lux. I se oferă contravaloarea a 1-2 dolari pentru bagaj și până la 4 dolari dacă vă comandă și vă ajută cu un taxi. Nu este necesar să oferiți nimic pentru ținerea ușilor.
Recepționistul/a – este cel care va face check in-ul și check out-ul, vă poate da informații cu privire la împrejurimi, vă poate aranja închirierea unei mașini, etc. Bacșișul nu este obligatoriu.
Bellboy (băiatul de serviciu) – este cel care preia bagajul din fața recepției și-l transportă până în cameră. De asemenea tot el este cel care vă poate aduce faxuri și pachete direct în cameră. Bacșișul este de 1-2 dolari pentru fiecare bagaj, și între 2 și 3 dolari pentru livrări.
Administratorul – este cel care vă va oferi o serie de servicii printre care direcționări și rezervări pentru cină. Nu este necesar oferirea unui bacșiș pentru răspunsurile oferite, dar în cazul în care vă va face un serviciu special vom oferi între 5 și 10 dolari. Se plusează pentru obținerea unor bilete la concerte a căror locuri au fost greu de găsit.
Valetul – este cel care va parca mașina. Bacșișul este de 1-2 dolari de fiecare dată.
Menajera – este cea care face paturile și strânge din cameră. Oferim 2 dolari pe zi într-un hotel modest și 3-4 dolari la unul de lux. Este mai bine să lăsăm bacșișul zilnic pentru a ne asigura că banii ajung la persoana care trebuie și nu la altcineva. Nu este greșit nici dacă lăsăm pe pat o bancnotă.
Room service waiter – este ospătarul care aduce mâncarea în cameră. Bacșișul constă în 15-20% din valoarea meniului.
Rețineți!
- Bacșișul nu este obligatoriu. Nu uitați că personalul hotelului este angajat pentru acele servicii, iar bacșișul este defapt un compliment pentru treaba bine făcută.
- Nu există un set strict de reguli cu privire la recompensa financiară, dar o sumă mai mare de bani va fi așteptată la hotelurile de 5 stele.
- Păstrați mereu la dvs. monede sau bani mărunți pentru a oferi în caz că se ivește ocazia ca cineva să vă ajute într-un mod special.
- Este o idee bună să spuneți păstrează restul în cazul în care suma care vă va fi returnată este infimă.
- Nu oferiți sume exagerate de bani, pentru că veți încuraja ca oamenii să profite de generozitatea dvs. și să nu-și mai facă treaba decât cu recompensă.
Bibliografie:
http://www.goodhousekeeping.com/family/etiquette/tipping-etiquette
http://www.thehotelfacts.com/2011/11/secrets-of-hotel-tipping-etiquette.html
http://www.debretts.com/etiquette/transport-and-travel/hotels.aspx
Autor: Mihaela Dumitrache
intr-adevar, bacsisul nu este obligatoriu si, dupa cum spune si drapo in articolul sau http://drapo.ro/bacsisul-o-problema-delicata/ trebuie sa ne informam dinainte despre practicile gazdei locatiei in care beneficiem de servicii. „Este bine sa întrebam dacă serviciile chelnerului sunt incluse în nota de plată, ieșind onorabil din încurcătură.”. In rest un articol impecabil, felicitari.