Bunele maniere și viața de familie

FAMILIA. Valoarea unei societăți sănătoase.

familie

Familia nu este doar un lucru important, este totul.

Familia, din cele mai vechi timpuri, a constituit modelul tradițional al societății. Familia este locul în care ne simțim noi înșine, ne simțim protejați, iubiți și de multe ori reprezintă centrul în jurul căruia se învârte toată viața noastră. Familia ne crează cele mai frumoase stări de bine dar, poate fi pentru unii și locul unor adevărate tensiuni. De la cei mai tineri membri – bebelușii, până la cei mai învârstă – bunicii, toți reprezintă membrii familiei care necesită abordări diferite bazate pe respect.

Singura cale de a menține unită o familie este respectul. Da, respectul celor tineri față de cei adulți dar și invers. Un copil care nu se simte respectat încă din primii ani, va avea mai târziu probleme mari în viață.

Încă de la naștere, un copil se primește în această lume printr-o sărbătoare. Eticheta nașterii include eticheta anunțului noului născut, eticheta botezului, eticheta cadourilor noului născut, eticheta alăptării…și multe altele.

Dar viața nu se oprește aici. Copilul crește iar noii părinți trebuie să aibă în vedere faptul că educația în viață se bazează pe cei 7 ani de acasă. Acum este perioada în care viitorul adult își pune bazele caracterului iar ceea ce va învăța acum este extrem de important.

Viața este plină de multe evenimente importante precum logodna, căsătoria, sarcina și alăptatul, nașii, divorțul, recăsătorirea și moartea. Toate acestea presupun un anumit comportament în funcție de situația dată, de țară și de tradiții.

Pe scurt, am să prezint câteva aspecte de bază pentru fiecare eveniment important din viață.

Nașterea

baby-head

Vestea că s-a născut un nou membru al familiei se face de obicei de către tată. Bunicul sau alte rude pot anunța de asemenea vestea cea mare. Toți membrii familiei se anună telefonic cât de repede posibil. Colegii, prietenii și alte cunoștințe se anunță printr-o felicitare simplă în care menționăm:

Ion și Maria

sunt fericiți să anunțe

nașterea fiicei/fiului lor: numele

În cadrul felicitării putem adăuga și fotografia noului născut.

Dacă se adoptă un copil:

Ion și Maria

sunt entuziasmați să anunțe

noul membru al familiei numele

născut pe 09 August 2013

Dacă dvs. sunteți cel care primește vestea,  este de bun augur să trimiteți o felicitare noilor părinți.

Cadourile

Prima vizită pentru a admira noul născut este o ocazie perfectă pentru a oferi un cadou.

Cadourile se oferă în funcție de sexul copilului, de mărimea sa și de sezon. Jucăriile de pluș, hăinuțe, eșarfe, plăpumioare, papucei, șepcuțe etc. vor fi foarte apreciate. Chiar și un pătuț sau căruț putem oferi dacă am fost informați că părinții nu dispun încă de unul.

Nașii

Nașii reprezintă în mod tradițional părinții spirituali ai copilului, dar și cei care vor avea grijă în cazul în care părinții reali pleacă din această lume sau li se întâmplă o nenorocire. Nașii se aleg după interesele și preocupările comune având în vedere o persoană apropiată cu care suntem mereu în contact. Dacă în trecut, un băiețel avea doi nași de sex masculin și o nașă, iar o fetiță două nașe și un naș, astăzi numărul nașilor variază în funcție de preferințele părinților.

Înainte de toate este o onoare a deveni naș, dar și o mare responsabilitate. De aceea, vom întreba mai întâi dacă persoanele alese pot onora această invitație și pot să-și asume întregul rol. Despre eticheta nașilor și responsabilitățile lor voi vorbi într-un articol viitor.

Logodna

logodna

După ce minunatul moment de cerere în căsătorie a avut loc, iubirea trebuie sărbătorită, iar o petrecere de logodnă este foarte potrivită. Înștiințarea prietenilor și a rudelor foarte apropiate trebuie să fie urmată neapărat de organizarea întâlnirii dintre familiile lor. Mama băiatului va fi cea care va contacta mama fetei pentru a stabili o întâlnire și a discuta probleme ce țin de organizarea nunții, situația tinerilor și a viitorului cămin al acestora. Noua relație dintre cele două familii trebuie să se bazeze pe respect reciproc și înțelegere.

Tinerii, conform etichetei,  trebuie să evite să-și anunțe ei înșiși logodna; acest lucru trebuie făcut de către părinți. Anunțul se poate face atât formal cât și informal în funcție de preferințe și statutul social. Anunțul logodnei și al petrecerii se poate face verbal, printr-o invitație sau telefonic. Acum întâlnirea dintre cele două familii este esențială pentru a discuta planurile de căsătorie. Este bine ca întâlnirea lor să nu aibă loc în ziua logodnei sau în ziua nunții. Pentru a evita tensiunile legate de cine va fi gazda, o soluție este întâlnirea la un restaurant. Despre eticheta logodnei voi dezvălui într-un articol separat.

 Nunta

Când vine vorba de nuntă nu poți fi niciodată destul de organizat.

nunta

Nunta este probabil cel mai frumos și cel mai important eveniment din viața noastră. Dar când vine vorba de organizarea ei, tensiunile cresc direct proporțional cu scurgerea timpului până la data stabilită. Există multe detalii de care ținem cont atunci când organizăm o nuntă: ceremonia religioasă, localul, lista de invitați, invitațiile, nașii, decorul și florile, codul vestimentar, muzica, fotografiile și înregistrările video, recepția, discursul, dansul mirilor, meniul și servirea lui, tăierea tortului și încheierea evenimentului. Dar despre toate aceste detalii vor reveni cu articole viitoare.

Divorțul

Din nefericire, oamenii ajung să se despartă din cauza neînțelegerilor permanente, a conflictelor și a nepotrivirii de caracter. Anunțul divorțului trebuie să fie discret și să nu se facă prea mare caz din aceasta. Se înțelege că această decizie a fost una extrem de dificilă, iar perioada de dinainte a fost extrem de dureroasă. Nu se împărtășesc detalii jenante din viața cuplului oricui, și mai ales nu public. Despărțirea trebuie să fie civilizată și discretă. Dacă sunt implicați și copiii acestora trebuie să li se explice situația în funcție de vârsta acestora. Celor apropiați li se mărturisește personal, prietenilor li se poate trimite un email sau o scrisoare.

Recăsătorirea

Anunțul că am intrat într-o nouă relație va trebui făcut doar atunci când suntem siguri că aceasta are un viitor.  Nu ne prezentăm la un eveniment fără să fi anunțat în prealabil noul partener și a fi explicat statului noii relații.

Recăsătorirea este o alegere care implică nu doar pe cei care se căsătoresc dar și pe membrii familiei fiecăruia. Copiii pot să nu simpatizeze noul părinte la fel de mult ca pe cel biologic, rudele pot să nu fie de acord cu acest pas tot datorită unei lipse de simpatii pentru noua familie. De aici tot felul de tensiuni pot să apară, iar relațiile să nu fie tocmai agreabile. Bunele maniere ne recomandă să păstrăm discreția atunci când vine vorba de viața personală. Preferințele pentru o persoană sau alta diferă de la un om la altul, iar ceea ce se întâmplă în cadrul unui cuplu trebuie să rămână acolo. A te comporta civilizat în orice situație salvează posibile neînțelegeri. A te abține de la a face comentarii referitoare la un membru al familiei sau la noul partener dă dovadă de o bună educație.

Dacă fiica sau fiul se căsătorește, iar părinții sunt divorțați, este indicat ca ambii părinți biologici să fie prezenți la acest eveniment important, indiferent de cât de urât s-a terminat relația dintre ei.

Spre deosebire de ortodocși și de protestanți, la catolici Biserica nu permite recăsătorirea după un divorț. Ceremonia religioasă trebuie să fie caracterizată de simplitate, decență și eleganță, fără prea mult fast ca în cazul primei ceremonii. Excepție face cazul în care fata se căsătorește pentru prima oară. Regula de conduită impune ca în acest sens să se respecte trecerea unei perioade de timp de la divorț sau de la decesul primului partener de viață

Decesul

Moartea celor apropiați face parte din viața noastră, a fiecăruia. Anunțul decesului se face față în față sau prin telefon. Rudele mai îndepărtate se pot anunța printr-o scrisoare sau un email. Doar în cazurile extreme decesul se poate anunța printr-un text scris. Anunțul public se face de către familie în ziarul local sau cel național. Lungimea acestuia poate să difere, dar în general trebuie să fie simplu și la obiect. Detalii esențiale precum numele decedatului, reședința, data morții nu trebuiesc uitate. Eticheta decesului va face subiectul unui articol viitor.

Așadar, viața familială este plină de evenimente iar felul cum răspundem în funcție de situație ne oglindește caracterul. Atât în momentele de fericire cât și în cele mai tensionate situații, membrii familiei trebuie să fie uniți, și respectuoși unii față de alții. În familia oricui există momente mai puțin roz iar tactul și bunăvoința, răbdarea și acceptarea caracterului fiecăruia dau dovadă de maturitate și vor face ca viața în comun să se desfășoare fără mari probleme.

Iată câteva sfaturi pentru o familie unită:

  • Întotdeauna fii sincer
  • Respectă membrii familiei
  • Cere-ți scuze și iartă
  • Oferă ajutorul tău și mici atenții neașteptate
  • Împarte responsabilitățile între membrii familiei
  • Vorba blândă și o stare generală de bună dispoziție crează o ambianță plăcută
  • Fii înțelegător mai ales în momentele de cumpănă
  • Iubește-ți familia și pune-o mereu pe primul plan
  • Nu luați orice ceartă în serios.

 

Bibliografie:

  1. Bunele Maniere – enciclopedie de stil, eleganță și savoir-vivre de Sabine Denuelle, Editura Larousse 2016, Baroque books and arts 2017
  2. www.debretts.com

 

Sursă foto

 

Publicitate

4 gânduri despre &8222;Bunele maniere și viața de familie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s