În era globalizării și a consumului, oamenii au devenit automat mai interesați de achiziții decât de calitatea bunurilor și implicit a relațiilor interumane. A fi un vânzător sau un client nu doar competent ci și manierat reprezintă în zilele noastre o calitate, mai rară – ce-i drept, dar atât de necesară.

Un vânzător de succes trebuie în primul rând să aibă o marfă de calitate dar, să dea dovadă și de politețe și să stăpânească arta negocierii. Un client va deveni fidel magazinului dumneavoastră dacă timpul petrecut aici a fost unul de calitate, dacă s-a simțit respectat iar climatul a fost de încredere.
Totul începe de la respect. Mai întâi vânzătorul creează un mediu ambiant dar acesta trebuie să rețină că politețea va rămâne întipărită în memoria clientului. De cele mai multe ori o față zâmbitoare care te salută politicos și sincer îl face pe cel care a trecut pragul magazinului să o facă și a doua oară și a mia oară. Felul în care te simți te îndeamnă să cumperi, va spune clientul, de aceea relația și timpul petrecut într-un magazin, fie el cât de scurt, trebuie să fie caracterizat întotdeauna de politețe. Comerciantul nu trebuie să sufoce clientul cu prezentarea mărfii sau cu întrebări prea personale, mai ales dacă nu este vădit interesul; libertatea de a alege revine cumpărătorului. Pentru a vinde cât mai multe produse, clientul trebuie să fie convins de raportul calitate preț dar și de comportamentul dumneavoastră. Și nu uitați: clientul are întotdeauna dreptate!
Clientul, pe de altă parte, trebuie să salute obligatoriu la intrarea în magazin chiar dacă nu are de gând să cumpere nimic, ci doar să arunce o privire. Nu trebuie să răscolească toate produsele sau să împrăștie lucrurile, cu atât mai mult să le strice. Prezența sa va fi cât mai discretă și-și va cere scuze dacă din întâmplare a dat ceva pe jos sau s-a atins de o altă persoană. Nu vă lăsați lucrurile la întâmplare – nu este nimeni responsabil de ele decât dumneavoastră. Mai ales de sărbători sau în perioada reducerilor, când este aglomerat, nu este frumos deloc să împingem alte persoane sau să ne certăm de la ultimul produs rămas în magazin.
La supermarket este imperios necesar să respectăm munca angajaților și să punem la loc produsele pe care ne-am răzgândit să le cumpărăm din varii motive. Dacă distanța este prea mare și vă grăbiți, cel mai indicat este să le duceți la casă, iar angajații se vor ocupa de returnarea acestora pe rafturile potrivite. La casă se așteaptă la rând fără comentarii la adresa casierilor sau a celorlalte persoane. Dacă observați femei însărcinate sau cu copii mici este politicos să le acordați prioritate și să le înțelegeți situația dificilă.
Autor: Mihaela Dumitrache Katsouraki