Atunci când vă decideți să vă petreceți timpul liber în natură, departe de aglomerația orașului, campingul este o opțiune la îndemâna oricui. O persoană educată ține cont și în acest caz de câteva reguli elementare de respect față de ceilalți, față de natură și nu în ultimul rând, față de propria persoană.
Campingul implică responsabilitate. Nu se pleacă la drum fără a lua cu noi cele necesare, fără a face o rezervare (dacă este cazul), fără a anunța pe cei responsabili.
Campingul implică punctualitate și respect pentru timpul celuilalt. Se stabilește o oră de plecare pe care trebuie să o respecte toți cei implicați. Nu este corect ca cineva să se prezinte la ora stabilită pentru ca deplasarea să întârzie încă o oră pentru o persoană care nu-și gestionează cu eficacitate timpul.
Odată ajunși la destinație se va respecta regulamentul afișat, ne vom interesa unde este permis să parcăm, să întindem cortul, să staționăm rulota sau să aprindem focul. Unele locuri precum pădurile, rezervațiile și la mai puțin de 500 de metri de un monument istoric interzic staționarea. Autoritățile locale vă pot lămuri mai bine în acest sens.
Respectul față de ceilalți este esențial. Vom încerca pe toată perioada șederii să fim cât mai discreți, să nu atragem priviri asupra noastră și nici să dăm dovadă de indiscreție sau grosolănie. Toată lumea prezentă își dorește să se relaxeze, să uite de griji – nu să aibă și alte motive de enervare.
Este recomandat să salutăm vecinii și să ne prezentăm ca și cum ne-am afla într-un hotel sau într-o locuință nouă.
Este bine să nu aprindem focul prea aproape de cei din jur sau în locuri interzise. Nu folosiți benzina sau alcoolul pentru a aprinde focul. De asemenea, nu se lasă focul nesupravegheat, iar copiilor li se interzice joaca în preajma acestuia. Încercați să observați direcția vântului pentru a nu afuma vecinii în cazul în care faceți grătar.
Nu se fac vizite neanunțate și nu se aruncă priviri curioase în interiorul corturilor sau rulotelor din jur. Viața privată trebuie respectată! Dacă v-ați împrietenit cu alte persoane din camping, nu puneți întrebări indiscrete. Nu vorbiți prea tare, nu țipați și evitați certurile. Nu vom da aparatul de radio/televizorul/muzica prea tare.
Dacă sunteți însoțit de un câine supravegheați-l și nu-l lăsați singur. Aveți grijă să nu deranjeze vecinii și strângeți după el exact așa cum faceți și atunci când îl scoateți la plimbare.
Dacă folosiți instalațiile sanitare aveți obligația să le lăsați exact așa cum v-ați dori să le găsiți și dumneavoastră.
În privința deșeurilor, se impune maxim respect față de natură. Nu vom arunca nimic în jur decât în locurile special amenajate, iar în lipsa acestora vom strânge gunoiul și-l vom arunca la plecare la coșul de gunoi/tomberon. Nimic nu scuză lipsa de educație și respect față de mediul înconjurător care ne oferă totul. Un om civilizat se cunoaște după gradul de curățenie pe care-l lasă în urma sa. Este inadmisibil ca în zilele noastre să aruncăm pungi, semințe, conserve, sticle și alte lucruri de care nu mai avem nevoie, pe unde se nimerește. Învățați și copiii să respecte natura și pe cei din jur pentru că, educația corectă începe din primii ani ai vieții.
Sursă foto Pinterest
Bibliografie:
Savoir-Vivre enciclopedie de stil și eleganță, Sabine Denuelle, Editura Ponte, 2012, pag. 364-366, 479-480
Autor : Mihaela Dumitrache – Katsouraki