O bibliotecă este un loc bun pentru a te duce atunci când te simți nefericit pentru că, acolo, într-o carte, poți găsi încurajare și alinare. O bibliotecă este un loc bun pentru a merge atunci când te simți confuz și indecis, pentru că acolo, într-o carte, poți găsi răspuns la întrebările tale. – E. B. White
Biblioteca este locul înspre care ne îndreptăm atunci când dorim să ne îmbogățim cunoștințele într-un anumit domeniu. Este un loc fascinant, plin de cărți care așteaptă să le citim povestea. Biblioteca impune respect celor care-i calcă pragul deoarece valoarea sa este greu de descris în cuvinte. Este important să cunoaștem regulile de bună purtare atunci când ne îndreptăm către o astfel de instituție pentru a nu lăsa o impresie proastă librarilor și vizitatorilor care se află în clădire.
Fiecare bibliotecă are un regulament de funcționare sau un set de reguli afișate. Adresați-vă bibliotecarului sau angajatului de la intrare pentru a vă lămuri, încă de la început, cu este permis și ce este nepermis să faceți. De cele mai multe ori vă este necesar un permis de acces sau legitimație care este valabilă o anumită perioadă de timp. Fiți politicoși cu angajații și răbdători pentru că, nu uitați, ei sunt acolo pentru a vă ajuta.
Într-o bibliotecă tăcerea e de aur! Cititorii au nevoie de liniște pentru a se putea concentra, de aceea, atunci când ne aflăm într-o bibliotecă, prima regulă este să ne facem prezența cât mai imperceptibilă cu putință. Telefoanele se vor seta pe modul silențios iar, discuțiile, șușotelile și răsetele nu își au rostul aici. Dacă nu vă descurcați cu ceva, apelați la angajații instituției în cel mai discret și gentil mod posibil. Dacă pantofii dumneavoastră fac zgomot, aveți grijă să călcați ușor.
Cărțile îți deschid și îți lărgesc mintea, te fac mai puternic decât orice altceva. – William Feather
Dacă vă așezați la o masă, păstrați-vă lucrurile personale în ordine, astfel încât să nu ocupe toată masa. Curiozitatea față de preferințele vecinului este de prost gust și un semn că nu sunteți foarte bine crescut.
În bibliotecă nu se mănâncă, cu excepția bomboanelor sau a batoanelor de ciocolată (în general mâncare uscată)! Dacă doriți să vă destindeți recomandarea experților în etichetă este să ieșiți afară și să vă întoarceți mai târziu. De asemenea, nu vom lăsa în urma noastră foi aruncate, pixuri, ambalaje ci le vom arunca la gunoi.
Nu mutați piese de mobilier decât cu acordul angajaților. Nu vă așezați pe mese.
O regulă importantă privitoare la eticheta cărților dar și o dovadă de respect față de cărți și față de bibliotecă este să nu facem adnotări, sublinieri sau comentarii în cuprinsul cărților, cu atât mai urât ar fi să rupem foi din ele. Luați notițe pe un caiet separat sau faceți fotocopii dacă vă este permis. După ce ați terminat de citit puneți cărțile la loc, exact de unde le-ați luat sau rugați un angajat să vă ajute pentru a nu le amesteca pe raft. Dacă nu vă amintiți exact ce să faceți, lăsați-le pe masă. Dacă împrumutați cărți, returnați-le la timp!
Sursă foto
Bibliografie:
- Bunele maniere – enciclopedie de stil, eleganță și savoir-vivre de Sabine Denuelle, Editura Larousse, 2016, pag. 286-287
- Good manners and etiquette
Autor: Mihaela Dumitrache-Katsouraki