Conduita de mare clasă în timpul unei crize

Viața ne pune față în față deseori cu evenimente neprevăzute, inevitabile, pe care nu le putem controla de cele mai multe ori, însă felul în care răspundem la acestea ține în totalitate de noi. Bunele moravuri sunt cu atât mai necesare în astfel de momente.

Pentru a fi considerată o persoană de mare clasă trebuie să ne asumăm responsabilitatea modului nostru de a reacționa în fața crizelor, a neprevăzutului, a dificultăților inevitabile care apar în viața noastră. Indiferent cât de greu este, trebuie să demonstrăm că ne ridicăm deasupra oricărei situații și că facem tot posibilul pentru a găsi soluții în schimbul criticilor și nemulțumirilor permanente.

Clasa găsește întotdeauna modalități de a depăși o situație, iar adevăratul test al unei persoane de neuitat rămâne felul în care se comportă atunci când se produce o catastrofă. Un pas important reprezintă procesul de autoeducare în transformarea problemelor în oportunități. Propuneți-vă să reacționați pozitiv la orice veste proastă și identificați cel puțin un lucru pozitiv asupra căruia să vă concentrați atenția. Dacă nu există unul, creați-l! Nu este ușor dar, nu acest lucru ne împiedică să reușim ci, renunțarea. Disciplina, oricât de teribilă ar părea vestea, poate „muta” munții.

Un prim pas este stabilirea unui standard ridicat și apoi acțiunea în concordanță cu acesta, fără excepție. Când ai un țel în minte, totul lucrează și se adaptează pentru îndeplinirea acestuia, fie că sunteți sau nu conștient de acest lucru. Puterea propriilor gânduri este dovedită științific că influențează toate aspectele vieții. Gândiți pozitiv, imaginați-vă rezultatul dorit ca și cum s-ar fi întâmplat deja și credeți în posibilitatea sa de îndeplinire. Abordați totul cu optimism și recunoștință.

Pentru a deveni remarcabil, Carnegie, în cărțile sale oferă multe sfaturi, pe care vă recomand să le citiți și să începeți să le puneți în practică. Factori care vă pot autosabota deși sunt motivaționali sunt:

  • Dorința de a părea puternic tot timpul, concepția greșită de a nu vă arăta vulnerabilitățile ar înseamna putere;
  • Dorința de a fi de succes sau în frunte tot timpul;
  • Dorința de a plăcea tot timpul.

Toți oamenii au puncte slabe dar, pentru depășirea acestora, este nevoie de caracteristici pe care toți le avem la îndemână: responsabilitatea și autocontrolul. Dacă trebuie să reacționați atunci când cineva expune ceva cu care nu sunteți de acord, alegeți întotdeauna calmul, detașarea și stăpânirea de sine – asta înseamnă a avea clasă.

Răbdarea este un element cheie atunci când ne propunem lucruri mari. Începeți prin a vă exersa răbdarea dacă știți că aceasta este o slăbiciune. Cu siguranță, sunt sigură că o puteți depăși, în timp, cu pași mici și zilnici.

Nevoile oamenilor și ce puteți oferi

Empatia față de situațiile de viață a celorlați care sunt ocupați cu propriile lupte, slăbiciuni, încercări, piedici trebyuie cultivată pentru a deveni un om remarcabil. Focusarea doar asupra propriilor probleme și ignoranța în fața dificultăților celorlați denotă egocentrismul, egoismul și lipsa empatiei ne aliniază pe treapta inumanului. Gândiți-vă la cum ați putea ajuta pe cei în dificultate chiar dacă se rezumă la „doar” câteva gânduri bune sau o rugăciune. Nu uitați că acestea au putere și reprezintă un schimb de energie, prin urmare un ajutor. Învățați și pe ceilalți aceste pricipii de viață și începeți cu proprii copii care vă vor fi recunoscători peste ani.

Oamenii au nevoie să primească; au nevoie de un sens în viață, de motivație, de țeluri, de recunoaștere și apreciere. Oferiți cât mai mult din acestea celor din jur. O încurajare, o vorbă bună, o idee poate schimba percepția și punctul de vedere al altei persoane. Dați dovadă de hotărâre celor din jur și vă vor urma. Vorbiți despre viziunile dumneavoastră și discutați idei de atingere a lor. Oferiți laude și aprecieri a fiecărui gest mic. Toate clădesc în timp curaj și hotărâre. Credeți în visele celorlați și ajutați-i să le atingă. A avea încredere este o putere care se răspândește în jur la fel ca cea de a ava clasă.

Faceți un mic exercițiu de imaginație și reflectați asupra rezultatului următor: România este lider mondial prin exemplul său în toate ariile (am fost de multe ori în istorie și cu siguranță putem din nou dacă ne dorim). Veți spune că aici intervine politica. Este adevărat dar asta ține și de măsura în care îi acordăm puterea. Depide din ce unghi privim totul. Dacă fiecare se străduiește să devină mai bun prin exemplul său în toate ariile vieții, întreaga țară ar deveni un model. Nu există „nu se poate”, există doar scuze și eschivări de a ne asuma responsabilitatea. Puterea cuiva ține de cât de multă i-o acordăm noi. Limitele le stabilește fiecare dintre noi indiferent că vorbim despre propria persoană, în interacțiunea cu ceilalți sau la nivel macro.

Crizele ne pun față în față cu cele mai ascunse frici ale noastre, scot la iveală ce-i mai rău din noi dar, nu este sfârșitul. A fi anxios în fața evenimentelor pe care nu le poți controla este absolut normal, dar ați imagina tot felul de scenarii negative poate declanșa un sentiment de copleșire și neputință care, expus pe termen lung – poate determina o persoană să clacheze. Imaginația noastră ne poate duce pe culmi neatinse sau afunda în cele mai tenebre oceane. A alege să fii optimist în orice situație și a face tot ce ține de tine pentru a rezolva o încercare, reprezintă drumul bun în viață. O persoană deprimată poate fi ajutată prin dans și muzică veselă să iasă treptat din acea stare. Faceți-i să danseze și veți fi de neuitat.

Crizele acute pot fi dificil de gestionat și depășit dar, ceea ce trebuie avut în vedere, în primul rând, este că nu pot dura la nesfârșit. Detașarea și mobilizarea tuturor resurselor interne denotă maturitate. A te lăsa afectat, o lungă periadă de timp, de stres este nociv pentru sănătate iar o persoană cu clasă știe acest lucru.

De multe ori oamenii reacționează cu furie și soluția poate fi mai dificil de găsit. Aici trebuie identificată cauza primară a furiei care, de obicei, ested atp de faptul că exteriorul (tot ce vine din exterior) nu corespunde nivelului nostru de așteptare. O persoană cu clasă se adaptează acestei realități și înlocuiește frustrarea cu acțiunea și fapte concrete. Apelați la umor și mișcare pentru a schimba biochimia creierului, dormiți bine noaptea și în timpul zilei dacă simțiți nevoia, hidratați-vă și încercați să prelungiți starea de bucurie pe care v-o aduce o amintire spre exemplu.

Amintiți-vă mereu vorbele acestea înțelepte:

Nu am învăța niciodată să fim curajoși și răbdători dacă ar exista doar bucurie în lume.

Helen Keller

Trăiți fiecare zi ca pe un nou început. Redefiniți-vă perspectiva asupra trecutului, prezentului și viitorului. Ceea ce a mers rău ieri trebuie lăsat în urmă după ce am tras învățămintele. Astăzi este o nouă oportunitate de a găsi soluția potrivită la orice știind că ce am făcut pănă ieri nu a dat roade. Încetați să vă preocupați la ce s-ar putea întâmpla mâine deoarece vă „mănâncă” din ziua de azi și vă reduc șansele concentrării la o posibilă soluție imediată.

În perioade de crize, indiferent de natura lor, oamenii tind să reacționeze la stres și de multe ori necontrolat. Oamenii se enervează mai ușor, țipă mult mai rapid decât în situații confortabile sau devin nepoliticoși pe fond de stres. Acum, în aceste perioade este imperios necesar să ne amintim de etichetă și de regulile clasice de comportament. A respira profund, a folosi mai des cuvinte magice precum „te rog” și „mulțumesc”, „iartă-mă”, „înțeleg”, „vă rog să mă scuzați”. Întrebați „cu ce aș putea fi de ajutor” în loc de „Ar trebui să faci asta…” Evaluați-vă comportamentul și nu fiți dumneavoastră cel care strică ziua altuia prin temperamentul sau reacțiile sale. Fiți un exemplu de calm și autostăpânire, suport și încurajare pentru ceilalți, mai ales în momentele dificile. Exemplul personal schimbă destine…

Bibliografie:

„Cum să devii remarcabil” – Dale Carnegie Training, Editura Curtea Veche, 2018

Lasă un comentariu