Etica în afaceri

Etica în afaceri reprezintă o noțiune apărută în secolul XX, în America, ca urmare a extinderii aplicabilității teoriilor etice dincolo de spațiul general al „acțiunii umane”. Etica în afaceri sau etica afacerilor reprezintă o disciplină în cadrul eticii aplicate, care se ocupă cu analiza din punct de vedere moral a modului în care actorii economici (firmele, acționarii, angajații, cumpărătorii etc.) acționează.¹

etica în afaceri

Care sunt cele mai frecvente probleme de etică în mediul de afaceri?

Comportamentul etic variază de la o cultură la alta – ceea ce este considerat etic într-o parte a lumii este considerat nepoliticos în alta. Astăzi, nevoia de a dezvolta și a menține relații potrivite în mediul de afaceri, reprezintă un aspect extrem de important, indiferent de poziția pe care o ocupăm în mediul de lucru.

Într-un mediu de lucru multicultural, unde mai mulți angajați vin din culturi atât de diferite, menținerea unui echilibru este o provocare, atâta vreme cât nu stăpânim îndeajuns regulile de etichetă, în ceea ce privește respectul și etica față de o altă cultură. De aceea, un om de afaceri sau orice angajat ar trebui să se înformeze permanent în privința a ceea ce este permis și ceea ce este nepermis a face / a spune în mediul business. De aceea, urmarea unor cursuri de specialitate în acest sens sau achiziționarea unei cărți pe acest subiect reprezintă un start bun în clarificarea noțiunii de comportament etic în mediul de afaceri. Astfel, se vor putea crea cele mai bune relații și lăsa cea mai bună impresie tuturor celor cu care intrăm în contact.

Eticheta în afaceri ne ajută să învățăm să ne comportăm impecabil, indiferent de situație. Astfel, greșeli de comunicare verbală și nonverbală, cum vorbim la telefon, cum ne prezentăm, cum ne adresăm persoanelor importante, care este vestimentația adecvată, cum organizăm evenimentele de afaceri, care este eticheta la masă sau cum tratăm oameni de diferite naționalități – toate aceste subiecte pot fi stăpânite de oricine își dorește succesul în afaceri.

De exemplu, răspunderea cu întârziere la un email, telefon sau o scrisoare reprezintă o greșeală capitală. Un email / o scrisoare care se întinde pe mai bine de jumătate de pagină sau care are paragrafe prea lungi, pierde interesul imediat în fața unui om de afaceri al cărui timp este limitat. De obicei, mesajul important trebuie transmis succint în primul paragraf. Articolele de corespondență precum și cărțile de vizită trebuie să aibă aceleași elemente grafice. O carte de vizită se oferă și se primește cu ambele mâini; imediat ce primim o carte de vizită ea trebuie citită, nu ascunsă într-un buzunar sau în geantă.

Mai presus de toate, cheia succesului se bazează pe politețe, pe bun-simț, pe respect și profesionalism.

Comportamentul etic variază de la o multinațională la alta și de la o țară la alta.

Pentru a nu da greș niciodată, secretul constă în aplicarea normelor și cerințelor locale. Nerespectarea normelor etice pot avea repercursiuni extrem de negative incluzând probleme cu legea.

Un comportament neetic sporește semnificativ costurile de afaceri.

– Frank Sonnenberg

Bob McGannon, director al Intelligent Disobedience Leadership din Australia și autor al cursurilor pe platforma LinkedIn Learning, ne prezintă în cursul său Etica în afaceri², care sunt elementele eticii în afaceri:

  1. Standarde a ceea ce înseamnă corect și incorect sau potrivit/nepotrivit
  2. Dezvoltarea standardelor personale – evaluarea propriului comportament

Aflată într-o poziție decizională, o persoană trebuie să aibă în vedere ca deciziile sale să fie luate cu responsabilitate, ținând cont întotdeauna de etica în afaceri.

Ce înseamnă a acționa etic? Iată o serie de lucruri de care trebuie să ținem cont conform lui Bob McGannon:

  • stăpânirea cunoștințelor în ceea ce privește restricțiile legale
  • înțelegerea implicării morale a acțiunilor personale
  • respectarea valorilor afacerii și misiunea acesteia
  • susținerea binelui comun
  • decizii transparente
  • echilibrul între nevoile clientului și ale afacerii
  • încadrarea în responsabilitățile personale

Cum se rezolvă o problemă de etică? Iată cei trei pași care trebuie urmați:

  • Identifică problema etică
  • Verifică problema de etică
  • Acționează / informează managerul

Care sunt domeniile unde poate apărea o problemă de etică?

  • sisteme
  • procese
  • oameni

Brandul este ceea ce face o afacere, reputația este ceea ce oamenii își amintesc.

– Ted Rubin

La serviciu, atunci când ne confruntăm cu o problemă de etică cel mai corect ar fi să informăm managerul, dacă ne aflăm pe o poziție de subordonare. Dacă suntem pe poziția de conducere și implicit de luare a deciziilor, atunci când vine vorba de acționarea în mod etic,  trebuie să ne punem următoarele întrebări: Este legal? Este echilibrat? Cum mă face să mă simt această decizie? – „Ethics 101 – what every leader needs to know”, John Maxwell, pag 49 Dar, și mai simplu ar fi, conform aceluiași autor, să punem în aplicare Regula de Aur și anume, să ne punem întrebarea:

Cum aș vrea să fiu tratat în această situație?

Acesta reprezintă secretul rezolvării oricărei situații, cu integritate, indiferent de cultură, religie sau alte considerente. Iată ce spune Institutul de Etică Josephson, un NGO înființat pentru a îmbunătăți calitatea etică a societății:

Etica presupune două aspecte: primul presupune să discerni între corect și incorect, bine și rău, potrivit și nepotrivit. Al doilea este angajamentul de a face ceea ce este corect, bine și potrivit. Etica implică acțiune; nu este doar un subiect de reflectat sau de dezbatere. – „Ethics 101 – what every leader needs to know”, John Maxwell, pag 21

Cele mai comune probleme de etică în mediul de afaceri sunt:

  1. nerespectarea programului / timpului prevăzut în politica companiei
  2. bullying
  3. furtul
  4. minciuna
  5. violarea politicii companiei în privința utilizării internetului

Atunci când vine vorba de a acționa etic în mediul de lucru, sinceritatea față de propria persoană este cea care vă va da răspunsul la întrebarea: Oare am acționat etic? Conștiința nu vă va minți niciodată atunci când vine vorba de corect/incorect sau moral/imoral.

Rețineți că etica în afaceri este întotdeauna despre a avea o bază morală ce presupune: onestitate, prudență, respect, responsabilitate, înțelepciune, corectitudine, tact și curtoazie.

Autor: Mihaela Dumitrache-Katsouraki

Lasă un comentariu