Ghid de eleganță feminină: geanta

Accesoriu important al oamenilor din zilele noastre – geanta – reprezintă un detaliu care vorbește despre personalitatea noastră. Grija față de acest obiect, devenit indispensabil pentru ambele sexe, felul în care îl purtăm, calitatea, culoarea, dimensiunea acestuia transmit celorlalți mai multe informații decât am putea crede.

În primul rând o femeie trebuie să știe să-și aleagă geanta care o reprezintă și care este în acord cu statura și personalitatea ei. O minionă purtând o geantă supradimensionată este un exemplu de necunoaștere a ghidului purtării genții.

Universul unei femei se regăsește într-o geantă.

Geanta trebuie să fie de calitate, simplă, încăpătoare, funcțională, cu suficiente compartimente pentru accesorii și foarte bine îngrijită. Ea se alege și în funcție de ocazie sau de sezon.

geanta de vara
Geantă de vară

Este recomandată optarea pentru o geantă din piele, în schimbul uneia care imită vreo marcă de renume. O doamnă evită kitsch-urile.

Eleganța purtării genții constă în armonizarea ei cu încălțămintea sau cu îmbrăcămintea, având libertatea de a miza pe contraste în alegerea culorilor și a materialelor. – Sabine Denuelle

Geanta este un obiect intim care poartă cu ea obiecte de utilitate personală, prin urmare nu este permis unei alte persoane, nici măcar soțului, să scotocească în poșeta unei femei. Din acest motiv se ține întotdeauna închisă.

În cartea sa Micul infinit, Dominique Loreau recomandă doamnelor să posede o singură geantă iar la nevoie de încă una pentru cumpărături, plajă sau vreun eveniment special.

O geantă trebuie să fie ușoară, bine lucrată, frumoasă și încăpătoare, astfel încât să puteți avea cu dumneavoastră toate cele necesare unei zile petrecute în afara casei. Geanta unei doamne cântărește în medie șase kilograme. Dar ar putea fi mult mai ușoară, aproape de trei kilograme, dacă ar fi organizată cu inteligență: portmoneu, agendă, trusă de machiaj… obiecte mici, foarte bine alese.

– Dominique Loreau, Micul infinit, pag 15

Geanta se poartă pe partea stângă pentru a lăsa liberă mâna dreaptă necesară salutului. Dacă uităm de acest detaliu trebuie măcar să ne amintim să eliberăm mâna dreaptă, în cazul în care trebuie să dăm mâna cu cineva, ținând poșeta în mâna stângă.

Pe stradă nu se leagănă poșeta în timpul mersului. În locurile aglomerate sau în mijloacele de transport în comun geanta se ține în mână, în dreptul picioarelor, nu în spate (dacă este de tip rucsac) pentru a nu-i lovi pe cei din apropiere.

Nu vom lăsa un bărbat să ne preia el geanta oricât de grea ni s-ar părea, cu excepția îmbolnăvirii. Nu același lucru este valabil în cazul unui geamantan.

În niciun caz nu se așează geanta pe jos, dar nici pe masă. Este neigienic. Ne orientăm în jur pentru a o depozita pe un scaun alăturat, iar dacă este de mici dimensiuni o vom pune pe scaun lângă noi. O altă metodă elegantă ar fi achiziționarea unui suport tip agățătoare pentru genți, care poate fi așezat pe masă sau pe brațele scaunului.

suport pentru genti
Suport pentru genți

Dacă geanta prezintă o curea, atunci se va ține pe umăr, nu în mână. O vom adapta în funcție de preferințele de moment, scoțându-i cureaua pentru a o ține doar în mână.

Nu se scoate conținutul poșetei în văzul tuturor. Este total neelegant. O persoană organizată va ști cum să-și mențină lucrurile la locul lor pentru a fi ușor de găsit. Asta înseamnă că lucrurile mici, precum fardurile, pot fi puse într-o trusă de machiaj, iar cheile (obiectul cel mai căutat) ar trebui să fie puse la îndemână, într-un compartiment mic.

De asemenea, nu vom umple o geantă până la refuz. Este inestetic și o putem strica.

O femeie trebuie să cunoască ce tip de poșetă se potrivește cu ocazia sau momentul zilei. O geantă de dimensiuni medii este potrivită ziua, pe când cele mici – seara. Gențile pentru cumpărături vor avea curele mai mari iar, cele pentru ocazii speciale sunt întotdeauna de tip clutch sau plic. Nu vom merge la o recepție cu o geantă de cumpărături sau de dimensiuni mari.

În mediul de afaceri sau la serviciu este recomandat ca poșeta să fie cât mai simplă, de dimensiuni mijlocii sau mare (încăpătoare pentru transferul actelor), în culori neutre. La birou, geanta se ține închisă, pe un raft sub masă sau într-un dulap.

geanta business
Geantă business

La teatru este potrivită o poșetă mică, delicată, din mătase, catifea etc.

În orice situație, o geantă trebuie să fie curată – verificați înainte de ieșirea din casă starea acesteia.

 

Bibliografie:

  1. Bunele Maniere – enciclopedie de stil, eleganță și savoir-vivre, Sabine Denuelle, Larousse, Baroque Books & Arts, 2017.
  2. Micul infinit, Dominique Loreau, Baroque Book & Arts, 2015
  3. How to handle your handbag, Candace Smith Etiquette

 

Sursă foto Pinterest

Autor: Mihaela Dumitrache-Katsouraki

Lasă un comentariu