Formule manierate de adresare

Regulile de etichetă și formulele de adresare erau odată extrem de formale. După mijlocul secolului douăzeci însă, eticheta în mare parte, a devenit mai puțin formală. Totuși, câteva reguli au rămas valabile și astăzi, iar altele s-au adaptat zilelor noastre.

Formule generale de adresare pentru femei

Dacă în trecut starea civilă era considerentul atunci când ne adresam unei femei, acum  trebuie luat în calcul și statutul acesteia.

 • în comunicarea formală: atunci când nu cunoaștem nici vârsta nici starea civilă a persoanei, este elegant să ne adresăm cu apelativul doamnă urmat de numele de familie.  Chiar dacă nu este căsătorită, femeia nu trebuie să corecteze greșeala. 
 • în comunicarea informală: fetelor sub 18 ani ne vom adresa cu apelativul domnișoară.

De evitat:

 • Nu întrebăm o persoană, pe care tocmai am cunoscut-o, cum preferă să i se adreseze, doamnă sau domnișoară. Nu este o ofensă pentru o tânără să fie apelată în acest mod, chiar dacă nu este căsătorită.
 • Nu ne adresăm unei fete de 15 ani cu apelativul doamnă.
 • Nu ne vom adresa unei femei necăsătorite aflate la vârsta de 50 de ani, cu domnișoară.

public-speaking

Formule de adresare valabile în comunicarea verbală

 • Nu se adaugă prenumele după  Domnule sau Doamnă: Doamnă Maria, Domnule Andrei. Când spunem cuiva Domnule vrem să arătăm respect și să adoptăm un mod de adresare formal, în timp ce numele mic îl folosim atunci când ne permitem să tutuim persoana respectivă. Așa că Mariei Popescu îi vom spune fie Doamna Popescu fie simplu Maria, în funcție de relația cu persoana respectivă.
 • Atunci când ne adresăm unei persoane cu care comunicăm datorită profesiei pe care o are, vom folosi pentru adresare profesia: Domnule doctor, Domnule inginer, domnule avocat. Chiar dacă ne adresăm unei femei, denumirea profesiei va fi folosită tot la masculin: Doamnă doctor, Doamnă inginer, Doamnă primar.
 • Subalternii se adresează superiorilor folosind funcția și nu numele. Directorului îi vom spune Domnule director, nu Domnule Ionescu.
 • Superiorul se va adresa subalternilor folosind Domnule/Doamnă, urmat de numele de familie sau, dacă relațiile sunt mai puțin formale, cu numele mic.

Formule de adresare în cazul unei adunări

 • Atunci când trebuie să vorbim în faţa mai multor oameni, formula de adresare depinde de relaţia pe care o avem cu respectivul grup şi de solemnitatea evenimentului. Într-o ocazie oficială ne putem începe discursul cu formula: Stimaţi invitaţi sau Doamnelor şi domnilor și nu cu Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor.
 • Dacă la eveniment participă oaspeţi foarte importanţi aceștia au prioritate. Îi vom numi  în ordinea importanţei apoi ne vom adresa către restul invitaților: Domnule primar, domnule vice-preşedinte, doamnelor şi domnilor.
 • Atunci când cei cărora ne adresăm (într-un e-mail sau într-un discurs) sunt colegii sau colaboratorii noştri, folosirea unei adresări foarte oficiale este nepotrivită, impunând o distanţă pe care nu o dorim. Mult mai recomandat este să folosim o adresare simplă, de genul Dragi colegi, dragi colaboratori.

Formule de adresare valabile în comunicarea scrisă

Power of Words

Iată cele mai întâlnite cazuri:

 • Când scriem o cerere sau un e-mail către o persoană care deține o poziție într-o anumită organizație ne vom adresa cu Domnule președinte, Doamnă director urmat de numele întreg. De exemplu, Domnului Profesor Mihai Popescu – Director ASIG S.A.
 • Unui funcţionar al cărui nume nu îl cunoaştem sau unui serviciu din cadrul unei instituţii ne adresăm denumind funcţia acestuia sau serviciul. Această indicaţie poate fi scrisă şi la sfârşitul adresei interioare cu două rânduri mai jos, precedată de cuvintele: „În atenţia Directorului General / Serviciului Import – Export”;
 • Unei instituţii, firme, ne putem adresa menţionând doar numele acesteia după care adăugăm adresa.

Ghid de adresare atunci când scriem o scrisoare

Formal:           Domnul Andrei Popescu și Doamna Elena Bălcescu

                        Doamna Maria Popescu și Domnul Andrei Popescu

Incorect:         Doamna și Domnul Andrei Popescu

Informal:        Maria și Andrei Popescu

                        Andrei  și Maria Popescu

Căsătoriți:      Domnul Andrei Popescu și Doamna Maria Popescu

Necăsătoriți (locuiesc împreună): Domnul Dan Antonescu și Doamna Elena Bălcescu (pe cât posibil pe un singur rând)

Funcția mai mare decât a partenerului:  Dr. Andrei Popescu și Doamna Maria Popescu

                                                       Dr. Maria Popescu și Domnul Andrei Popescu

Aceeași funcție:  Dr. Popescu

Notă:

 • Se scriu fără punct abrevierile care păstrează litera finală a cuvântului – dna, dnei (doamna, doamnei), dl (domnul), dlui (domnului) şi dlor (domnilor), acestea putând fi scrise şi cu literă mare.
 • Sunt frecvent folosite abrevieri pentru titlurile academice – academician – acad. şi universitare – profesor, conferenţiar, doctor – prof., conf., dr., ultima abreviere – dr. se scrie cu punct prin tradiţie. Aceste titluri nu apar cu forma de feminin.

Formule de adresare Familiei Regale a României

Atât în adresarea verbală cât și în cea scrisă, formulele de adresare sunt Majestății Voastre, pentru Majestatea Voastră, al Majestății Voastre.

În scris, vom menționa pe plic astfel:

 • În scrisorile adresate Regelui:  „Majestății Sale Regelui Mihai I al României”
 • În scrisorile adresate Reginei:  „Majestății Sale Regina Ana a României”
 • În scrisorile adresate Principesei Moștenitoare Margareta: „Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare a României”
 • În scrisorile adresate Principelui Radu: „Alteței Sale Regale Principele Radu al României”
 • Pentru Principesele Elena, Irina, Sofia si Maria: „Alteței Sale Regale Principesa Elena/Irina/Sofia/Maria a României”
 • Pentru Principele Nicolae: „Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României”.

La începutul scrisorii, formula de adresare directă este:

 • pentru Rege: formula de început o poate repeta pe cea de pe plic, iar în textul scrisorii vom folosi „Sire”
 • pentru Regină: „Majestatea Voastră” sau „Majestate”
 • pentru Principesa Moștenitoare Margareta, Principelui Radu, Principesele Elena, Irina, Sofia si Maria și pentru Principele Nicolae: „Alteța Regală” sau „Alteța Voastră Regală”.
De asemenea, pentru Principesa Moștenitoare, Principese și Principi, va fi evitată formula „dumneavoastră” și folosite formele: „al Alteței Voastre Regale”, „pentru Alteța Voastră Regală” etc. Numai în scris, se poate folosi în loc de „Majestățile Lor” formula „MMLL”, în loc de „Alteța Sa Regală”, formula „ASR” și în loc de „Altețele Lor Regale”, formula „AALLRR”.

4 thoughts on “Formule manierate de adresare

 1. De altfel, se mai vorbește despre bunele maniere, dar din păcate nu sunt urmate. Deși mie mi se pare ceva normal și chiar politicos, arâtând un grad de educație adecvată. Însă, să fiu sinceră am întâlnit profesor universitar, care se uita a mine ca la ușa din grajd, când mi-am predat proiectul la master, cu abrevierea de ing. Sunt inginer, mă rog.
  Ceea ce nu am știu era că: sunt doamnă inginer… sună interesant. Și, că după abrevierile de la dna și dl nu se pun puncte. Oricum, mersi mult. Îi de folos un blog deasemenea. ;)

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s