Arta de a fi o lady

De la rădăcinile sale în nobilimea britanică, ca echivalent feminin al Majestății, termenul de doamnă,  poartă o conotație de eleganță și clasă. Dacă doriți să fiți numită drept lady, cheia este de a amesteca idealurile tradiționale feminine cu realitatea modernă.

A fi femeie nu te transformă automat într-o lady.

În timp ce a fi femeie ține de gen, a fi o lady ține de rafinamentul dobândit în timpul vieții, de feminitate, de grație în mișcări și de o educație aleasă în ceea ce privește comportamentul potrivit oricărei situații. În încercarea unei femei de a deveni o lady, ea va începe prin asimilarea cunoștințelor de bune maniere și a comportamentului bazat întotdeauna pe bun-simț.

femeie decentă

Nu este un lucru tocmai ușor a deveni o lady, iar acest lucru nu se poate obține peste noapte. Este nevoie de mult timp de studiu și ani de pregătire, încă din copilărie, pentru cultivarea feminității, a grației, a gustului pentru frumos și armonie, a dezvoltării unui vocabular elegant, a posturii, a unei vestimentații decente, elegante și în armonie cu poziția soarelui.

O lady – o vei distinge dintr-o sută de femei.

Cu cât mai repede înțelegem diferența dintre noțiunile „femeie” și „lady” cu atât mai ușor ne va fi atunci când vom face greșeli de etichetă. A greși este uman, dar a ști cum să acoperi cu grație o greșeală ține de educație și nu este întotdeauna la îndemâna oricui.

Kasia Smutniak Photocall – The 69th Venice Film Festival

Cheia care stă la baza transformării dintr-o femeie într-o lady este următoarea:

 • Interesul de a fi o lady
 • Citirea cât mai multor cărți de specialitate pe acest subiect
 • Înțelegerea și asimilarea cunoștințelor dobândite
 • Urmărirea și imitarea doamnelor veritabile (de exemplu: studiați comportamentul reginelor și al prințeselor)
 • Trecerea peste gafele comise cât mai curând posibil.

Cuvântul de bază pe care trebuie să-l asimileze o femeie în viața sa este echilibrul. De aici pornește frumusețea. De aici se construiește eleganța. De aici toate lucrurile se așează în mod echilibrat în viața unei femei.

A fi considerată o doamnă este poate unul dintre cele mai mari complimente pe care o femeie îl poate primi într-o viață.

A fi o lady constă în grija pentru îmbunătățirea continuă a manierelor, în orientarea către a fi mereu mai bună și mai generoasă și a deveni o învingătoare în lupta cu dificultățile vieții.

O lady își dezvoltă de-a lungul timpului un mod organizat de a-și trăi viața. O adevărată lady este atentă la îngrijirea personală, la a se îmbrăca bine și la a învăța eticheta. Bineînțeles, acestea nu sunt suficiente fără o căldură sufletească și fără bunătatea cu care toți oamenii ar trebui întâmpinați pentru că, să nu uităm, manierele ce nu pornesc din inimă devin artificiale și neplăcute.

Ida van Munster casual

Multe femei elegante eșuează în încercarea lor de a fi considerate doamne prin aceea că sunt mereu critice față de absolut orice, sunt pesimiste, comentează des alți oameni, vorbesc gălăgios sau sunt de moravuri ușoare; iar lista poate continua cu atitudini nepotrivite. Și câte dintre acestea nu vedem la T.V.! Industria muzicală la fel ca și asistentele unor emisiuni este plină de astfel de… specimene.

Iată ce trebuie să știe orice femeie:

O lady nu se grăbește niciodată indiferent de circumstanțe. Își organizează timpul și ajunge la timp la destinație.

O lady este mereu drăguță și zâmbitoare și folosește des cuvintele te rog și mulțumesc. Nu dă dovadă niciodată de impolitețe și are un caracter bine conturat.

Ea tratează pe toată lumea cu respect, indiferent de poziția socială. Nu încearcă niciodată să flateze, să facă complimente cuiva doar pentru că deține o mașină scumpă sau are relații sus-puse.

O lady știe să își aleagă cu grijă prietenii și nu discută cu oricine aspecte intime. De asemenea, ea știe să mențină o distanță respectabilă într-o relație de prietenie cu un bărbat.

O lady știe că integritatea ei este mai presus de o relație și știe să o încheie cu eleganță. Într-o relație, o doamnă știe că atunci când nu mai merge, nu se lasă călcată în picioare, nu acceptă să fie jignită și nu se plafonează de aceasta doar pentru a nu fi singură. Dacă se întâmplă să fie o persoană publică nu face din relația ei un subiect de bârfă oferind detalii despre ce anume a dus la destrămarea relației. Desigur, nu îl va jigni pe fostul partener față de alte persoane.

O lady își alege cu grijă cuvintele și nu înjură niciodată. Ea dă dovadă de grație în vorbe și știe să poarte o conversație cu oricine, atât într-o adunare profesională cât și la întâlnirea unei persoane neșcolite. O lady mai știe că nu trebuie să întrebe niciodată Când ai de gând să te căsătorești? și nici Când veți avea copii?

Ida van Munster elegant

O lady este întotdeauna prezentabilă. Fie că merge să arunce gunoiul nu o va face în pijamale presupunând că nu o vede nimeni. Ea își dezvoltă bunul gust în alegerea ținutelor și în asortarea lor. De asemenea, are o postură corectă, stă dreaptă și menține umerii drepți fără a fi încordați.

O adevărată lady știe că anumite bijuterii se poartă doar la ocazii speciale și nu se va împopoțona în mod excesiv cu ele. Nu își face tatuaje, nu poartă piersinguri și nici mai mult de o pereche de cercei o dată. De asemenea, nu va purta tocuri atunci când merge la munte sau la picnic.

Nu va cumpăra niciodată haine care să-i dezvăluie lenjeria intimă, cum ar fi, spre exemplu, bretelele sutienului. O lady știe că nu moda îi va dicta ținutele ci bunul-gust și decența. La o bluză sau la o rochie deschisă la culoare nu va purta sutiene de culoare închisă. Dacă hainele sunt puțin transparente va purta pe dedesubt un set nude sau un camizol.

O doamnă are grijă ca pantofii ei să nu fie murdari, zgâriați, rupți sau să aibă tocurile tocite. Își verifică din timp hainele pe care urmează să le poarte, cu o zi înainte și nu va ieși din casă cu ele necălcate, pătate, decolorate, descusute, cu fermoare stricate sau cu nasturi lipsă. Nu își ajustează în public bretelele de la sutien sau cureaua, ci se va scuza pentru a merge la baie și a o face discret.

eleganța in alb

O lady este preocupată în aceeași măsură de interiorul ei cât și de exteriorul ei. Astfel, ea citește cărți, investește în autodezvoltarea ei și are grijă de sufletul ei. Nu va permite acestuia să fie afectat de certuri (pentru că nu ia parte la ele), de resentimente și nervozitate. O lady iartă și își păstrează calmul. Dacă este nevoie, apelează cu încredere la persoane specializate pentru a trece peste un eveniment dificil din viață. Spiritualitatea este importantă pentru ea și își face timp să meagă la biserică sau să citească cărți destinate sufletului.

O lady are mereu grijă de ea. Nu va uita să-și verifice sănătatea, să consulte doctorii anual, să adopte un stil de viață sănătos incluzând somnul odihnitor, mâncarea sănătoasă și un program de exerciții fizice regulate.

O lady nu își va permite să aibă unghiile prea lungi, murdare, cu oja sărită sau să nu fie de aceeași lungime. Dacă timpul nu îi permite o atentă îngrijire, le va purta scurte, pilite și va aplica un lac transparent. Are grijă să fie epilată, sprâncenele pensate în formă naturală și să înlăture mustața dacă are o pilozitate excesivă. O doamnă știe că părul ei reflectă multe despre ea, astfel că va avea mereu grijă să arate îngrijit. Își tunde regulat vârfurile despicate, își vopsește rădăcinile inestetice și nu îl vopsește în culori stridente sau departe de culoarea ei naturală.

O lady nu își lasă poșeta pe jos pentru că, știe că acest lucru reprezintă un adevărat pericol de a transporta bacterii. De asemenea știe că încălțămintea care descoperă piciorul este mai puțin formală, astfel nu va merge la serviciu în șlapi, sandale sau pantofi care să-i descopere degetele.

O lady înțelege importanța unui dresscode. Nu se va prezenta la o nuntă în blugi și nici în haine care-i descoperă prea mult trupul. Știe că ținuta formală sau black tie înseamnă să poarte rochii lungi și nu se va îmbrăca la aceste ocazii ca în club sau ca la sala de sport.

elegant dress for event

O lady este o femeie cu integritate. Nu spune că va face ceva și nu face. Dacă promite că sună mai târziu, își respectă cuvântul dat, dacă s-a înțeles cu cineva să iasă la o cafea sau să ia cina, nu se preface că a uitat peste două zile. Dacă primește un cadou care nu este pe placul ei zâmbește și mulțumește, în niciun caz nu îl va înapoia menționând că nu-i place. De asemenea, nu face la rându-i cadouri necugetate.

O lady își respectă cu strictețe cuvântul dat și înțelegerile făcute. Nu își permite să anuleze în ultimul moment o întâlnire, nu schimbă locul de întâlnire după bunul plac și nu întârzie.

Dacă se întâmplă să se enerveze, o doamnă știe să se controleze astfel încât, să nu dea frâu liber jignirilor, vorbelor urâte sau înjurăturilor. Nu se mânie repede, dar dacă se întâmplă, o va face cu demnitate și mândrie, controlându-și emoțiile fără a deveni isterică.

gratie

O lady este corectă și iubește dreptatea. Nu va încerca să înșele pe nimeni ca să iasă  ea neapărat în avantaj. Dacă opiniile sunt contradictorii în discuția cu cineva, va lăsa o perioadă de timp să treacă pentru a reveni asupra subiectului cu calm. Dacă are mai mulți copii, nu face diferențe între aceștia ci îi asigură de dragostea ei pe toți, în mod egal.

O lady este responsabilă. Dacă i-a fost încredințat un secret știe să-l păstreze cu sfințenie. O lady nu bârfește absolut niciodată. De asemenea, dacă a împrumutat un obiect are grijă să nu uite să-l înapoieze într-o săptămână, în stare perfectă. Dacă l-a stricat, va returna unul nou. Dacă este răcită nu va merge la serviciu, ci va sta acasă și va lua tratamentul adecvat.

O lady nu se auto-victimizează și nici nu-și plânge de milă. Nu povestește oricui întâlnește despre evenimentele neplăcute din viața ei și nici nu exagerează în privința acestora. Dacă nu-și poate ascunde supărarea, va da doar detalii scurte și își va minimaliza emoțiile.

O lady nu se va arăta o a-tot-știitoare indiferent de câte diplome a „colecționat” întreaga viață ci, va păstra o atitudine modestă. Ea știe că, cu cât ajungi să cunoști mai multe lucruri, cu atât mai nesigur de ceea ce știi vei fi. Este practic imposibil pentru un om să știe totul despre absolut orice. La fel de important pentru ea este, să nu facă pe nimeni să se simtă lezat că i-ar fi inferior sau un prost.

O lady nu se așteaptă ca toată lumea să o placă, să gândească la fel ca ea, să fie mereu de acord cu ea sau să vrea să fie prietenul/prietena sa. O adevărată doamnă rămâne prietenoasă și politicoasă cu persoanele care nu o simpatizează. Nu este o tragedie că nu rezonezi cu toată lumea și nu trebuie să intri în disperare și a face orice pentru a le intra în grații.

Tot o lady, a învățat pe parcursul vieții, că are un cuvânt de spus și își susține părerea cu argumente ferme. Nu insistă prea mult pe un subiect și nu plictisește cu detalii. Acceptă cu ușurință individualitatea fiecăruia și diferențele.

Eticheta la telefon

O lady cunoaște regulile de scriere a unui e-mail, a unei scrisori, a unei felicitări, a unei invitații sau a unui CV.  La serviciu este respectuoasă cu toți colegii indiferent că sunt pe o poziție mai joasă sau mai înaltă ca a ei. Dacă se întâmplă să fie șefă, o lady nu este o dictatoare ci un lider care-și manageriază și motivează cu succes angajații.

O lady se destinde la o petrecere și se abține de la discuțiile despre serviciu. De asemenea, nu se folosește de un party pentru a câștiga noi clienți, a împarte cărți de vizită fără să fie cerute sau a discuta despre afaceri. Dacă totuși crede că a întâlnit o persoană importantă pentru afacerile ei și dorește să schimbe datele de contact, o va face cât mai discret posibil. Poate cere gazdei să i le ofere, poate să ceară numele complet sau numele companiei direct persoanei pentru a o contacta ulterior.

Dacă este invitată la o petrecere nu va întreba cine mai merge? pentru că, ar însemna să aleagă condiționat dacă va merge sau nu, ceea ce nu este tocmai un lucru grațios. Dacă merge în casa cuiva nu va îndrăzni să cerceteze camerele, fără a i se fi oferit mai întâi un tur de către gazdă și nici nu va veni cu invitați neanunțați în prealabil. Nu va lua și nu va atinge lucruri din încăperi.

O adevărată lady nu se va arăta nemulțumită de petrecerea la care a fost invitată, nu va întreba cât s-a cheltuit și nici nu va face observații că nu i-a plăcut meniul sau invitații. O lady nu pleacă ultima de la o petrecere.

MAX MARA - COLLEZIONI

În viața socială, o lady cunoaște limitele și nu le încalcă niciodată. Știe că este nepoliticos să apelezi pe cineva după 10:30 p.m. sau înainte de 9 a.m. Dacă inițiază un apel, va întreba întotdeauna Este un moment potrivit? și va specifica durata apelului; tot ea va fi cea care va încheia conversația.

De asemenea, nu dă numărul de telefon al prietenilor fără consimțământul acestora. Nu se va prezenta niciodată la ușa cuiva neanunțată, nu va pune întrebări legate de profitul pe care cineva îl face, cât valorează casa acestuia sau câți bani câștigă. Nu pune niciodată întrebări prea personale legate de viața sexuală, câți parteneri a avut cineva, care au fost costurile de persoană la nuntă, sau cel puțin NU o va face în mod direct. Dacă se întâmplă să fie întrebată despre aceste subiecte, va răspunde politicos fără a oferi informații detaliate. Un simplu Sunt mulțumită cu cât sunt remunerată sau Sunt mulțumită de afacerea mea reprezintă un răspuns adecvat.

În călătorii, o lady va lăsa camera exact așa cum a găsit-o. Va strânge patul, va curăța eventualele pete lăsate, iar mizeriile le va arunca la gunoi. În avion, în tren sau oricare alt mijloc de transport nu-și va scoate papucii și nu-și va sprijini picioarele pe alt scaun.

bune maniere in avion

O lady se ferește de a impresiona și de a-și expune cu extravaganță lucrurile achiziționate. Nu este frumos să te afișezi cu cele mai scumpe accesorii față de cei care nu își pot permite și nici nu se laudă cu valoarea acestora. Totodată, nu se va îmbrăca din cap până în picioare cu lucruri pe care să fie afișat loggo-ul designerului. Dacă este mamă, nu își încurajează copiii să aibă o înclinație către lux și afișarea ostentativă a diferitelor lucruri, ci le va cultiva simțul modestiei.

Dacă i se oferă să bea sau să mănânce ceva ce nu dorește, o lady va refuza elegant spunând nu, mulțumesc, fără explicații ulterioare.

O lady nu râde de nimeni și nu va face oamenii să se simtă prost, dimpotrivă îi va încuraja. Nu comentează alegerile lor și nu face observații critice față de o altă persoană. Nu va evita să-și ceară scuze dacă a greșit dar, nu o va face dacă nu este vinovată.

Dacă se întâmplă să fie subiectul de discuție a vreunei persoane rău intenționate, cu calm și demnitate îi va spune acesteia că se simte deranjată de afirmații și o va ruga să înceteze. Apoi va schimba strategic subiectul de discuție și va evita contactul vizual cu aceasta. Dacă trebuie să facă reproșuri o va face în privat, nu față de toată lumea.

Dacă este gazdă, se asigură că toți invitații se simt bine,  vorbește cu toată lumea și le oferă ocazional de băut. Casa ei este mereu curată și este pregătită pentru oricine i-ar trece pragul neanunțat, fără a arăta că ar fi deranjată.

gazda

O lady știe că este vulgar să aibă un vocabular licențios, să critice sau să discute problemele altora față de toată lumea, să vorbească tare, să se certe sau să țipe.  Tot ea știe că nu este frumos să corecteze greșelile gramaticale în public, să râdă de pronuncția sau de greșelile altuia. Se va preface că nu a văzut lipsa de maniere a cuiva, a copilului unui cunoscut, aspectul neîngrijit, sau vestimentația nepotrivită. Nu va arăta dezgustul față de amenajarea casei cuiva sau față de orice lucru pe care ea nu l-ar fi făcut în acel mod.

O doamnă cunoaște regulile bunelor maniere la masă. Ea este conștientă de faptul că servirea mesei este un gest privat și nu se va uita la cineva în timp ce acesta mănâncă. Nu se va servi din farfuria altuia și nici nu va cere permisiunea de a o face. Nu va oferi porția ei dacă a început deja să mănânce. Nu se uită insistent la persoana care mănâncă cu gura deschisă, care soarbe cu zgomot, care vorbește cu gura plină. Atunci când ia masa cu cineva își va focusa atenția către ochii celuilalt, asupra companiei acestuia și nu asupra a ceea ce mănâncă.

O lady nu mănâncă pe stradă, în timp ce merge, în timp ce conduce, în mijloacele de transport comun sau în spații publice cu excepția picnicului. Va aloca timp suficient servirii meselor, va mânca la masă încet și va evita vizionarea televizorului sau folosirea smartphonului în tot acest timp.

O lady nu își aplică make-up pe stradă. Dacă va fi nevoie să-și aplice rujul o va face discret retrăgându-se la toaleta femeilor.

Cintia Dicker by Andre Passos for Glamour Brazil

O lady nu bârfește și nici nu ascultă bârfele altora, ci se va feri de compania acestora. Nu va asculta ce vorbesc alții oricât de interesant ar părea.

O lady nu așteaptă ca prietenii ei să-și ofere serviciile profesionale gratis, ci va apela la ajutorul acestora fiind pregătită să plătească. Dacă aceștia îi vor oferi reduceri, va mulțumi și va încerca să recomande și altora servicile acestora ca recompensă. Dacă va fi absolvită de plată va cumpăra acestuia un cadou. Dacă ea va face vreo favoare cuiva, va păstra discreția și nu îi va aminti acelei persoane ori de câte ori o reîntâlnește și  nici nu va spune lumii întregi despre gestul ei generos. Dacă i se face o favoare, o va returna, dacă este invitată, va invita și ea la rândul ei.

O lady este discretă și politicoasă și în mediul online.  Știe că nu trebuie să adauge în lista ei de prieteni pe oricine îi trimite o cerere de prietenie pe rețelele de socializare fără să-l cunoască, nu își schimbă statusul în funcție de stările emoționale și nu obosește cunoștințele cu postări frecvente și inutile. Nu se așteaptă ca prietenii ei să-i urmărească postările și nici nu postează fotografii compromițătoare cu ea sau cu prietenii ei. Se ferește și aici de vulgaritate sub orice formă, fie că este vorba despre fotografii, grupuri dubioase, pagini ce conțin și promovează vulgaritatea.

Pozele pe care le urcă pe rețelele de socializare vor fi atent selectate și postate cu moderație. Nu dă dovadă de eleganță postarea neîncetată a fiecarei fotografie din vieții ei, albume întregi cu nunta ei, copiii ei, animalele ei de companie, videoclipuri cu ea sau cu subiecte pe care le asumă că ar fi interesante pentru ceilalți.

O lady nu se comportă inadecvat vârstei și înțelege importanța fiecărei etape din viață. O lady își acceptă cu seninătate vârsta și nu rămâne ancorată în trecut comportându-se la 50 de ani ca o adolescentă.

doamna eleganta

O lady mai știe când trebuie să închidă telefonul: la medic, la cinema, la cină, la o întâlnire, în biserică, la o nuntă, la o prezentare și în orice altă ocazie unde este menționat acest lucru.

În final, minunata lady este atentă în fiecare moment să dea dovadă de modestie și simplitate, decență și bunătate, grație și feminitate. Ea face în orice ocazie ca oamenii să se simtă bine în prezența ei și să-și dorească pe viitor să o întâlnească.

Cu timpul, o femeie își perfecționează modul de a se comporta în societate și își dezvoltă un mod disciplinat de a-și trăi viața.

A fi o lady nu este o meserie dar, reprezintă o garanție pentru accesul la grupuri de oameni cu minți mai luminate și de la care ai ce învăța.

Iată și varianta tipărită a articolului Cum să fii o lady, publicat de revista Femeia, în ediția de august, 2015:

Sursă foto: Pinterest

Bibliografie:

Elegant Woman

„How to Be a Lady: A Contemporary Guide to Common Courtesy” de Candace Simpson-Giles, Editura Thomas Nelson, 2012

 

Autor: Mihaela Dumitrache

Publicitate

26 de gânduri despre &8222;Arta de a fi o lady&8221;

 1. Buna ziua! Felicitari pentru articol! De mult timp caut ceva asemanator, mi-a fost de mare folos.
  Am nevoie de un raspuns daca se poate, ce carti de specialitate as putea citi pentru a deveni o ” lady” ? Traiesc in compania unor oameni care ispitesc la pacat si barfa, e greu sa fi o lady si sa ai liniste interioara in aceasta imprejurare, dar ma folosesc de carti dedicate sufletului.
  Va multumesc ! Astept raspuns , Gabriela

  1. Dragă Gabriela, îți mulțumesc pentru aprecierile pozitive. Ca și carte de specialitate îți recomand „Cum sa fii o lady. Mic tratat de eleganta”, de Candace Simpson-Giles. Se găsește și în librăriile noastre sau se poate comanda pe internet.

 2. Un articol extraordinar, adevărat drept povata ptr multe femei . Adevărul este ca și societatea în care trăim contează. La noi mult prea mult se mediatizare prostia, incultura și ce exemple sa ia copilele care s mai „ușoare de inger” ?!

  1. Este adevărat că mediul influențează dar, ține de alegerea noastră în ce mediu alegem să trăim. Cine se complace în mediocritate, în vulgaritate și indiferență fără a trăi după un ideal în viață, fără a aspira la autodepășire este vinovat pentru viața pe care o duce și pentru ceea ce este ca om. Televizoarele sunt pline de propagandă nu doar în România…

   Modele, din fericire, încă mai sunt, însă trebuie căutate. Televizoarele ar trebui închise. Există atâta frumusețe și viață în afara acestuia!

 3. Deosebit!Mi-a captivat atentia si este de un real folos tuturor celor care se pretind a fi doamne in aceasta „goana”a zilelor noastre.Ar fi recomandat ca multe persoane sa incerce sa respecte si sa se educe in vederea unui comportament adecvat atat in societate,familie cat si la locul de munca …ar fi o lume mai buna,mai frumoasa pentru toti!

   1. Bun găsit și mulțumim mult pentru acest blog minunat.Te felicit pentru tot ce frumos și interesant scrii aici. Cu siguranță se vor bucura și cei tineri,cei interesați binenteles.Astazi,sunt putini aceștia, dar bucuria e nespus de mare când ii întâlnim. Aceste articole și felul în care sunt scrise nu pot apartide decât unei adevărate doamne, pe care o putem numi :”O LADY! ” ❤

 4. Da! De asta am repulsie fata de doamne, nu-s lady…ele, ma refer. Prezinta un aer de siguranta si mare caracter insa pana la un punct. Pe mine m-a atins mult subiectul. Am multe de corectat in atitudinea si caracterul si o voi face cu placere indiferent de situatie, desi e foarte greu in zilele noastre sa iti pastrezi calmul si mai ales s-o faci cu demnitate. Multumesc pt articol.

 5. Acest articol mi-a ofetit pe scurt raspunsul la toate intrebarile mele despre cum sa fi o lady. Am totusi o intrebare: ce reviste de moda sau bloguri recomandati pentru a stii cum sa combini corect culorilehainelor, accesoriile si pantofii?

  Desi nu s riu des comentarii la articole chiar daca mi-au placut, vreau sa stiti ca citesc des blogul dumneavoastra.

  Felicitari pentru munca depusa!

 6. Un articol foarte bun. Ati punctat multe aspecte importante. Va multumesc pentru informatiile pretioase pe care mi le-ati oferit [rin acest articol!

 7. ”A fi o lady (…) reprezintă o garanție pentru accesul la grupuri de oameni cu minți mai luminate și de la care ai ce învăța.” Posibil… Și odată intrată în acest grup, o ‘lady’ descrisă ca mai sus e simplu decor …. ; nu va rămâne prea mult timp acolo, dacă mințile sunt într-adevăr luminate.
  Femeile AUTENTICE sunt ladies – restul, simple prezențe alcătuite dintr-o sumă de reguli pe care le poate învăța oricine… Lady nu e în nici un caz o persoană preocupată înainte de toate de imagine… De aceea, o adevărată Lady e greu de găsit în viață și aproape imposibil de găsit pe facebook … : )
  Toate cele bune!

 8. Mi se pare extrem de dubios faptul că nu există absolut niciun răspuns „negativ” la acest articol… Să înțeleg că autoarea este prea lady pentru critică? În ceea ce privește conținutul articolului.. Este cu totul o sugestie a fi o persoană îndoctrinată și limitată. Ceea ce definești drept „lady” este imaginea femeii din secolul trecut care în societate era „impecabilă” iar acasă mânca bătaie de la bărbat, după care îi mulțumea lui dumnezeu pentru asta. Încercând să-mi imaginez femeia pe care o descrii, văd o muiere prefăcută, stresată, înțepată, lipsită de încredere în sine, „docilă” – fără drept la replică. Ori, articolul se bazează pe vreo scriere din 1800 și n-a fost specificat. Încă ceva ce găsesc absurd..”o lady se va pensa pe forma naturală”… Exprimarea asta-i aberantă, zău. Prin pensare, se duce naturalețea.. Femeia e om, e păroasă în stadiul natural. (Îmi imaginez că ți se întoarce stomacul pe dos de la exprimările mele.) A fi „lady” n-are ce căuta în cadrul bunelor maniere.. Am întâlnit femei neîngrijite, prost îmbrăcate, cu maniere impecabile – adică personalități de nota 10, sincere, calme, inteligente. Practic încurajezi discriminarea pe baza aspectului. Sunt cel puțin 5-6 idei în tot articolul ăsta care se bat cap în cap. „Discriminează, dar nu discrimina”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s