Astăzi petrecem foarte mult timp pe rețelele de socializare ( Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Instagram, etc.) pentru a ține legătura cu prietenii, pentru a ne dezvolta mica afacere, pentru a urmări știrile din diferite domenii sau pentru e ne dezvolta relațiile profesionale. În toate cazurile se aplică reguli de etichetă pentru că, să nu uităm, intrăm în contact cu o alte persoane, iar măsura și bunul simț trebuie să ne caracterizeze și în mediul online.
- În primul rând, nu este politicos să completăm profilul cu prea multe informații personale.
- Scopuri diferite, profiluri diferite. Nu asociați un profil personal unei pagini care are legătură cu afacerea personală, pentru că riscați să nu fiți luați în serios. Poza de profil diferă de la cont la altul, astfel că, în timp ce pe LinkedIn trebuie să ne prezentăm cu o poză asemănătoare cea unui CV, pe Facebook avem mai multă libertate și este acceptabil să optăm pentru o poză din vacanță.
- Prietenii se aleg cu atenție. Este indicat să nu acceptăm toate invitațiile de prietenie fără să cunoaștem cu cine avem de-a face. Se mai întâmplă ca în timp, oamenii să-și schimbe înfățișarea și să nu recunoaștem vechi cunoștințe. Putem printr-un mesaj să întrebăm politicos: Nu rețin exact de unde ne cunoaștem. Îmi puteți reaminti, vă rog?
- Postările nu trebuie făcute în momente de supărare exagerată, furie sau prea mare oboseală. Nimeni nu-și dorește să vadă păreri negativiste sau pline de ură la adresa cuiva. Pe profilul business nu vom afișa de câte ori ne despărțim de o persoană sau intrăm într-o relație. De asemenea, nu este recomandabil să discutăm, în public, condițiile proaste de muncă sau de erorile de management din organizația unde lucrăm. Discreția este cuvântul de ordine.
- Ceea ce postăm nu trebuie să aibă un conținut prea personal sau să exagerăm cu numărul posturilor în decursul unei zile. În afaceri se recomandă 1 post pe zi și nu mai mult de 3-4 la intervale de câteva ore.
- Atenție la ce și cum răspundem posturilor altora. Nu este recomandat să ne înfuriem imediat ce citim un mesaj cu care nu rezonăm sau care este greșit gramatical. Nu creăm scandaluri în public, nu? Iar atragerea atenției tuturor care mai fac greșeli gramaticale nu este o practică bună. Bineînțeles că fiecare trebuie să fie foarte atent atunci când scrie un mesaj și să verifice micile erori înainte de a apăsa pe butonul share .
- Fotografiile nu trebuie să aibă un caracter prea intim. Vulgaritatea și pornografia nu caracterizează o persoană educată care pretinde respect. De asemenea nu facem publice fotografii ale altor persoane fără să-și dorească acest lucru. Nu etichetăm o persoană înainte de a o întreba dacă este de acord, pentru că este considerat un abuz. Nu vom eticheta prietenii sau colegii de la serviciu într-o poză care reprezintă o ceașcă de cafea pentru a le ura Bună dimineața! A ne dez-eticheta dintr-o poză nu este un lucru deplasat sau o încălcare a bunelor maniere.
- Dacă vă promovați afacerea nu uitați să împărțiți și ideile altora pe pagina dvs. Nu este frumos să copiem conținutul unei alte pagini, similare în aria de activitate cu noastră, sub nume propriu. Se numește furt intelectual.
- Atunci când folosim chat-ul este politicos să întrebăm mai întâi dacă persoana cealaltă dispune de timp și vom explica motivul pentru care o abordăm. Nu se întrerupe brusc o conversație dacă ne-am găsit altceva mai interesant de făcut. Exact ca în viața reală, vom saluta la începutul și sfârșitul discuției.
- Nu folosiți exclusiv doar mediul online pentru a comunica în detrimentul scrisorilor și felicitărilor tradiționale. Veștile importante nu se anunță pe Facebook sau Twitter fără ca mai întâi să fi discutat personal sau telefonic cu cei apropiați.
Toate informatiile sunt folositoare, insa o singura precizare: se spune ,,serviciu,,.