Sfânta sărbătoare a Paștelui este una dintre cele mai importante din an. Este o ocazie a reîntregirii familiei, iar a ști să ne comportăm pe parcursul acestor zile va reprezenta un test al bunelor noastre maniere.
Felicitările de Paște
Vom trimite felicitări celor dragi dacă ne aflăm departe de ei și știm că nu-i vom putea vedea în acele zile. Câteva urări specifice precum „Lumina sfântă a Învierii să vă aducă pace și speranță.” sunt suficiente. Atenție la caligrafie și ortografie! Nu uitați să scrieți adresa corectă și să o trimiteți din timp, astfel ca felicitarea să ajungă înainte de Paște. De asemenea, țineți cont de religia celor cărora le adresați urări; catolicii nu sărbătoresc Paștele, în fiecare an, în aceeași zi cu ortodocșii.
Notă:
Este incorect să ne felicităm cu „Paște fericit!” sau chiar cu „Paști fericite!”, pentru că atât Paștile cât și Crăciunul sau alte sărbători, sunt zile pline de sfințenie și de fericire prin însăși natura lor. (Protopop dr. IOAN BUDE)
Mersul la biserică
Eticheta la biserică ne sfătuiește să alegem o ținută decentă, elegantă, care să se asorteze cu cea a partenerului. Tradiția spune că de Paști trebuie să îmbrăcăm haine noi – simbol al curățeniei și purității. Un machiaj discret sau chiar absența acestuia le este recomandat femeilor. Igiena personală va fi impecabilă. Nu se folosește parfumul în exces. Atenție deosebită la lumânarea aprinsă pentru a nu păta cu ceară sau mai rău, să nu dăm foc cuiva din cauza neatenției și aglomerației. Nu este politicos să ne împingem și să călcăm pe picioare oamenii din jur.
În biserică nu se vorbește. Cunoscuții se salută printr-o înclinare a capului sau printr-un zâmbet. Telefoanele trebuie închise sau setate pe silențios. Nu se vorbește la telefon și nici nu se trimit mesaje; vom face acest lucru în prima zi de Paști.
În privința vestimentației, doamnele pot purta pălărie pentru a-și acoperi capul sau vor folosi o eșarfă, iar hainele trebuie să fie potrivite pentru mersul la biserică și nu pentru mersul în club. Bărbații vor alege haine care să se potrivească cu vestimentația partenerei, și le vor evita pe cele sport. Copiii trebuie învățați înainte să fie cuviincioși și să nu facă gălăgie în casa Domnului.
Gazdă sau invitat?
Indiferent de poziția pe care o veți avea de sărbători, bunele maniere vor fi cartea dumneavoastră de vizită.
Gazda are responsabilitatea de a crea o atmosferă de relaxare invitaților. Ea va fi atentă la aranjamentul mesei care, trebuie să fie în ton cu Sărbătorile Pascale, va pregăti mâncăruri pentru toate gusturile – fie pentru cei vegetarieni sau pentru cei cu restricții alimentare. Dacă va avea loc un incident neplăcut la masă, va șterge / strânge repede fără să afișeze supărarea.
Invitatul este dator să ofere un cadou însoțit de un buchet de flori. Nu va face critici ci, va încerca să ajute gazda în cazul în care observă că nu poate face față singură tuturor solicitărilor. Un mesaj de mulțumire și apreciere pentru momentele frumoase petrecute de sărbători reprezintă un gest delicat, asemeni unei persoane politicoase.
Ciocnitul ouălor
Se ciocnesc ouă cu toți cei așezați la masă spunând Hristos a înviat! și răspunzând cu Adevărat a înviat! Nu vor lipsi ouăle roșii chiar dacă, astăzi sunt acceptate și cele colorate, care simbolizează culorile și venirea primăverii.
Eticheta la masă
• Nu ne vom așeza la masă decât după ce ne indică gazda unde este locul fiecăruia; este neplăcut să fim ridicați ulterior. În acest sens, gazda poate lăsa un indiciu cu numele fiecărui invitat; fie scrie numele pe un bilețel așezat pe farfurie sau în fața acesteia, fie pe spătarul scaunului, fie scrie numele pe oul oferit cadou și așezat în farfurie etc.
• O dată așezați nu ne întindem picioarele sub masă și nici sub scaun; le fixăm pe podea. Nici nu vom sta picior peste picior.
• Așteptăm ca toți să primească felul de mâncare iar apoi începem și noi.
• Nu suflăm dacă mâncarea este fierbinte, ci așteptăm să se răcească.
• Nu vorbim la telefon și nu trimitem mesaje. Nu fotografiem meniul.
• Nu vorbim cu gura plină, nu suflăm nasul și nu folosim scobitoarea decât la baie.
• O dată luate tacâmurile, nu se mai așează pe masă și nici nu se sprijină pe marginea farfuriei.
• Mâinile se țin pe masă; coatele niciodată!
• Nu vom refuza un fel de mancare ci, vom gusta din toate câte puțin. Vom informa înainte despre interdicțiile noastre alimentare. Nici gazda nu va obliga invitații să consume vreun fel de mâncare.
• Nu adăugăm sare sau alte condimente fără a gusta înainte; este o insultă adusă gazdei.
• Scopul este să nu ne murdărim însă, dacă se întâmplă, vom folosi șervețelul/șervetul tamponând buzele. Nu scuipăm ce nu ne place în șervetel; mai bine ne îndreptăm către baie. Șervetul va fi lăsat pe scaun, astfel, la restaurant chelnerul va înțelege că nu trebuie să strângă masa. Când terminăm de mâncat, șervetul se pune în partea stângă a farfuriei și nu peste ea.
Sursă foto: Pinterest
Bibliografie:
http://www.crestinortodox.ro/paste/sfintele-pasti/nu-paste-ci-pasti-135514.html