Se spune despre ananas că este un simbol al prieteniei şi al ospitalității. Un fruct cu o „arhitectură” specială, ananasul se regăseşte printre fructele bogate în nutrienți dar, mai dificil de „devorat”am spune la o primă vedere. Ananasul este considerat a fi un fruct problemă în ceea ce priveşte decojirea şi servirea. Eticheta la masă vine cu soluția!
Protocolul spune că ananasul se serveşte sub formă de bărcuță (tăiat în două) şi se consumă cu lingurița.
Pentru a curăța însă un ananas, există în comerț un instrument care extrage interiorul lemnos şi scoate fructul sub formă de spirală.
În lipsa acestuia, vă prezint un alt mod de a curăța un ananas folosindu-vă doar de ajutorul unui cuțit.
Iată paşii pentru a decoji cu succes un ananas:
- Cu ajutorul unui cuţit tăiați capetele (baza şi frunzele) ca în imaginea de mai jos.
- Fructul rămas sub formă de cilindru se pune cu baza în jos, iar cu ajutorul unui cuțit (preferabil cu lama zimțată şi flexibilă) tăiem coaja fâşii, de sus în jos. Veți avea astfel un ananas cu mici „ochiuri” care trebuie îndepărtate.
- Resturile de coajă rămase se îndepărtează tot cu un cuțit tăind fâşii oblice, astfel încât să conţină câte două „ochiuri”. La final fructul va arăta ca un cilindru cu striații şerpuitoare de jur împrejur.
- Fructul astfel curățat se secționează fie pe lungime, în sferturi, pentru a tăia centrul lemnos de sus în jos, fie felii circulare.
- Ananasul se serveşte feliat sau sub formă de cubulețe.
Rețineți că la o masă formală acest fruct se serveşte deja curățat şi tăiat. Ananasul se mănâncă cu furculița şi cuțitul.
Foto credit via Pinterest