Cum să ai clasă

Există o deosebită admirație pentru generația trecută, cea vintage, așa cum ne place nouă s-o numim. Dar de unde această admirație? Stilul clasic este cel care rămâne cel mai apreciat în timp, poate pentru faptul că întrunește toate condițiile de a fi elegant, simplu și sofisticat în același timp.

classy

A învăța să ai clasă se referă la a te transforma într-o persoană de cea mai fină clasă.

Clasa se referă la un grup de persoane în funcţie de lucrurile pe care le au în comun, inclusiv banii. – Ginie Sayles

Contrar părerii multora, a avea clasă nu este totuna cu a fi bogat. Poți avea foarte mulți bani și să nu ai clasă, sau poți avea clasă și să nu ai bani deloc.

Ce înseamnă mai exact a avea clasă?

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, noțiunea de clásic, -ă provine din limba latină classicus și se referă la ceva de prima clasă, distins, însemnat, ilustru, sănătos, viguros, care poate servi drept model: poet clasic, poezie clasică. Conform regulilor făcute de greci și de romani cuvântul clasic are sensul de distins: frumusețe clasică.

Tot dicționarul ne lămurește în privința sensului acestui termen printr-o serie de sinonime: grup, categorie, rang, tip.

Spunem uneori, când dorim să scoatem în evidență calitatea unui lucru sau a unei persoane, că este de (mare) clasă sau (de) clasa întâi, adică de calitate superioară, de prima calitate, de (mare) valoare.

Mergând și mai profund în cercetarea mea, în explicația dată de dicționarele străine, observăm ideea de clasă asociată cu demnitatea, eleganța, calitatea înaltă, integritatea, status sau stil. Aceeași sursă susține că noțiunea de clasă se referă la oamenii aparținând aceluiași grup social, care împărtășesc aceleași caracteristici economice, politice sau culturale și care împart aceeași poziție socială.

Tragem concluzia că o femeie cu clasă trebuie să fie de înconjurată de calitate și valoare, nu neapărat în ceea ce privește costul (banii) sau lucrurile materiale, cât ceea ce privește caracterul și calitatea acestuia.

Oamenii folosesc acest cuvânt pentru a descrie o femeie stilată, sofisticată, elegantă, valoroasă sau de rang superior. Este ușor să clasificăm familia regală ca fiind de mare clasă, indiferent de țara la care ne referim. Prințeselor și reginelor le vom vom atribui cuvinte precum grație, postură, rafinament, educație aleasă, etc.

 Clasa este o aură de încredere care înseamnă să fii sigur, fără a fi arogant. A avea clasă nu are nimic de-a face cu banii. Înseamnă să nu te pierzi niciodată; este auto-disciplină şi auto-cunoaştere. Este siguranţa pe care o obţii când ai dovedit că poţi înfrunta viaţa.  – Ann Landers

Evoluția cuvântului clasă este dată de noțiunile: clasificare și a clasifica.

Prin urmare trebuie să începem să ne gândim la clasificarea acțiunilor noastre și la selectarea gândurilor, intențiilor și faptelor care să prezinte valoare. Acesta cred că este primul pas în procesul de transformare în ceea ce dorim să devenim – o persoană cu clasă.

Dacă vrei să ai clasă, rafinamentul în tot ceea ce faci este important. Să ai gusturi dintre cele mai fine, să dai dovadă de bun-gust atunci când îți alcătuiești vestimentația sau îți amenajezi casa, să-ți alegi cu atenție cuvintele, toate ajută la o îmbunătățire a imaginii pe care o transmiți.

Înjurăturile nu îți validează argumentele; doar îi transmite celeilalte persoane faptul că ți-ai pierdut controlul și clasa. ― Shannon L. Alder

Lady

Se întâmplă să clasificăm oamenii cu bani ca fiind oameni de clasă. Nimic mai eronat!

Rafinamentul nu are nimic de a face cu bogăția.

Dacă ai bani încât să-ți permiți o viață luxoasă, nu înseamnă întotdeauna că ai clasă. Trebuie să existe o delimitare între a trăi în lux și a deveni extravagantă. A avea o viață de calitate în care cumpătarea în toate primează este un indiciu al unei persoane care are clasă.

Alege să fii o persoană de calitate

Un lucru important în a-ți trăi viața este felul în care o faci. Trebuie să existe calitatea la baza experimentării vieții. Un alt pas în a începe să ai o viață de calitate este să fii înconjurat de oameni de calitate. Poți începe să socializezi cu cei pe care-i admiri, cei care au succes în viață, cei care au un cuvânt de spus și mai ales a căror fapte sunt demne de laudă. Poate fi un designer, un actor renumit, un om de afaceri sau scriitor. Tehnologia și site-urile de socializare ne permit acest lucru mult mai ușor astăzi.

Caracteristicile unei persoane cu clasă

A avea clasă înseamnă a te preocupa de îmbunătăţirea constantă a personalităţii tale. Auto-dezvoltarea trebuie să fie un scop în viaţă.

Pentru a deveni o persoană rafinată, Eunice în cartea sa „Cum să devii  o persoană de cea mai fină clasă” spune că trebuie îmbunătățite următoarele aspecte:

  1. Bunăstarea
  2. Descendența
  3. Apartenența la grupuri
  4. Educația
  5. Aprecierea și implicarea în sfera artelor
  6. Abilități sociale
  7. Influența și relațiile
  8. Călătorii
  9. Aprecierea anumitor sporturi
  10. Valori
  11. Realizare
  12. Hobby-uri
  13. Filantropie
  14. Bune maniere
  15. Limbajul corpului și limbajul hainelor
  16. O foarte bună cunoaștere a limbii native și cel puțin a unei limbi străine
  17. Exprimare rafinată și accent controlat
  18. Titluri aristocrate
  19. Conduită

clasa si bunele maniere

O persoană de primă clasă are mereu în vedere:

  • Stilul clasic al vestimentației: tipul hainelor, stilurile clasice, limbajul culorilor, alegerea bijuteriilor, coafura, machiajul potrivit, cele trei tipuri de manichiură pe care le poate purta: roșul clasic, natural, franțuzesc, tipurile de genți și pantofi.
  • Felul de a vorbi: tonalitatea vocii, dicția,  accentul și pronunția, cunoștințe lingvistice, subiecte clasice de conversație, greșeli în vorbire.
  • Manierele clasice: distincția între manierele care te diferențiază de restul claselor sociale, gesturi, care parte a corpului o mișcăm și care trebuie menținută nemișcată, postură și ținută.

Fiecare aspect aduce calitate vieții și o îmbunătățește semnificativ. Dezvoltând aceste arii ne dă posibilitatea unui început bun pentru a deveni o persoană de primă clasă. Astfel, ne vom dezvolta încrederea în sine și cunoștințele, vom aduce un aport benefic, în general, în ceea ce numim eleganța clasică la care visăm să ne întoarcem…

 

 

Bibliografie:

https://dexonline.ro/definitie/clasa

http://dictionary.reference.com/browse/class

How To Be Classy

„Becoming a Woman of the Finest Class: A Guide to Class and Refinement”, Eunice Leong-Tan, 2011

Foto: Pinterest

Autor: Mihaela Dumitrache

Publicitate

10 gânduri despre &8222;Cum să ai clasă&8221;

    1. Nu se supără nimeni aici, ba chiar sunt binevenite și criticile ! 🙂
      În viață toate se pot îmbunătăți, iar în cazul de față aș dori să explic la ce anume m-am referit în privința celor două noțiuni:
      1. Descendența se poate îmbunătăți prin autodepașirea propriilor limite, frustrări și…ceea ce dăm sau lăsăm în urma noastră urmaşilor noştri. Spre exemplu, nu toți ne naștem într-o familie educată, înstărită, însă prin natura noastră suntem programați sa lăsăm copiilor nostri o viață mai bună decât cea pe care am avut-o noi. Așa cum afirma și filozoful grec Aristotel, copiii trebuie să depășească condiția părinților, lăsând în urmă generații mai bune decât predecesorii lor. De aceea, schimbarea stă în noi! Îmbunătăţirea descendenţei se mai poate face căsătorindu-ne cu cineva care provinde dintr-un mediu social superior nouă. Astfel condiţia uraşilor noştri este mult îmbunătăţită.

      2. Titlurile aristocratice le putem obține prin perseverență și pasiune atunci când facem ceva în viață. De aceea cariera trebuie aleasă în funcție de acestea două. Când devii foarte bun în ceea ce faci, în timp vei fi răsplătit prin premii, uneori în timpul vieții, alteori după…important este să facem ceea ce facem cu toată dăruirea, fie că suntem medici, actori, scriitori, etc. Mulți au provenit de jos, din familii care nu aveau posibilitatea financiară pentru a fi susținuți, și au ajuns mari ingneri recunoscuți pe plan mondial, inventatori, etc. Toate eforturile lor au fost recunoscute, apreciate și valorificate, drept rezultat tehnologia de astazi este unde este, chiar și datorită multor români !
      În speranța că m-am făcut înțeleasă, mulțumesc pentru comentariu !

      1. E super ceea ce faceti. Imi place enorm tot ceea ce tine de a avea clasa, consider ca pentru a avea clasa trebuie sa fii cult, sa stii in orice moment sa dai o replica inteligenta si stii sa te impui cu eleganta in orice situatie. De asemenea consider ca si credinta in Dumnezeu te va ajuta oricand sa treci peste toate dificultatile vietii. Intr-adevar a avea clasa inseamna cu adevarat sa fii o lady. Va multumesc pentru ceea ce postati aici.

      2. Va multumesc pentru aprecieri! Va multumesc pentru timpul acordat citirii acestui blog! Da, eleganta in atitudine este vitala pentru relatii durabile si bazate pe calitate. Eleganta in conversatii, in vestimentatie…toate denota o persoana care se respecta si-i respecta la randul ei pe cei din jur.

    1. Eleganta va fi asociata intotdeauna cu simplitatea si gratia. A fi elegant in conversatii inseamna sa tii cont de regulile elementare ale conversatiei: respectarea randulului in discutie, un limbaj elevat, un ton potrivit, contactul vizual si bineinteles evitarea monopolului. Cel care nu-i lasa si pe altii sa vorbeasca sau nu-i introduce in duscutie nu prezinta eleganta. La fel cel care tipa pentru a se face auzit neaparat, cel care jigneste atunci cand participantul la discutie are o opinie contrara, cel care vorbeste vulgar, etc.

      Eleganta in atitudne se constituie dintr-o serie de factori care imbina aspecul fizic, cu limbajul corpului si abilitatea de a sustine o conversatie astfel incat nimeni sa nu se simta stanjenit. Mai multe poti citi in articolul despre arta conversatiei: https://thegoodmanners.wordpress.com/2013/03/10/arta-conversatiei/

    1. Draga Sabina, in primul rand nu trebuie doar sa pari ci sa si fii. In al doilea rand la varsta pe care o ai trebuie sa te preocupe scoala, cititul si pastrarea inocentei.

      Tentatia de a imita ceea ce promoveaza revistele pentru tineri ar trebui evitata. Bucura-te de anii copilariei pentru ca nu te vei mai intalni cu aceasta varsta. Evita machiajul si imbracamintea vulgara.

      Finetea unei domnisoare consta in simplitate care trebuie sa primeze in toate aspectele, in gratia miscarilor si a felului cum vorbeste, in decenta si calm.

      Cochetaria nu ar trebui sa te preocupe la o varsta atat de frageda. Incepe prin a citi si aplica ceea ce ne invata cartile de eticheta si bune maniere. Iti recomand sa citesti cat mai multe carti despre bune maniere. Intreaba la librarii despre carti adresate tinerelor fete, despre eleganta si simplitate, fii atenta la gramatica si la cultivarea unui vocabular elevat. Citeste si zambeste mult. 🙂
      A fi o lady se invata pas cu pas si necesita timp. Mult succes!

    1. In primul rand evita sa intri in orice fel de conflict. Este normal sa nu simpatizezi pe toata lumea dar in acelasi timp nu este frumos sa faci vizibil acest lucru. Nu te alatura persoanelor care injura, care te provoaca, care obisnuiesc sa rada de oameni, care in general au un comportament lipsit de bun-simt. Imprieteneste-te cu fete decente si sociabile, cu fete interesate de activitati comune, cu fete care te pot ajuta sa inveti sa te dezvolti frumos, de la care ai ce invata. Pleaca, fara scandal, fara jigniri, de oriunde nu te simti in largul tau, din orice adunare in care nu esti respectata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s